Mekalister i Vučić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Mekalister: Ovo je ključna godina za Zapadni Balkan

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je juče u Beogradu da je 2018. godina ključna za Zapadni Balkan, jer je ponovo u fokusu Evropske unije i ima priliku da svoju evropsku perspektivu pretoči u stvarnost.

“Srbija mora da iskoristi, i siguran sam će da iskoristiti, ovaj novi zamah. Potreban je dalji politički napor da bi se sprovele reforme u oblasti vladavine prava i u oblasti pravosuđa, kao i po pitanju slobode medija”, rekao je Mekalister na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Napomenuo je da je za trajnu stabilnost potrebna usredsređenost na saradnju i normalizaciju odnosa u regionu. “Srbija napreduje i njeni evropski ciljevi se ostvaruju”, kazao je Mekalister i dodao da privreda Srbije “dobro stoji”, ali da vladavina prava mora biti osnažena zbog privlačenja stranih investitora. Mekalister je napomenuo da radi na novom izveštaju, da će pojedine zaključke predstaviti 12. juna, zatim 3. septembra, a da glasanje o tome očekuje u novembru. “Da li će i koliko poglavlja biti otvoreno to nije nešto o čemu Evropski parlament odlučuje, ali se nadam da će Srbija biti nagrađena za svoj neprekidni napredak”, rekao je Mekalister i na kraju izlaganja dodao: “Verujem u Srbiju i sposobnost predsednika Vučića”.

A predsednik Vučić je istakao da za Srbiju ostaje veliki problem odnos Beograda i Prištine. “Bićemo spremni da u svakom trenutku razgovaramo sa Albancima o kompromisu, ali očekujemo da bude ispunjen Briselski sporazum”, kazao je Vučić. “Daću sve od sebe da se izborim protiv stava 80 odsto ljudi koji misle da treba održati zamrznuti konflikt, jer ako bude odmrznut, ne želim da budem odgovoran za novi sukob. Neću donositi odluku protiv našeg naroda. Stabilnost je važnija od svega drugog”, rekao je Vučić.