Nikola Gruevski / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Gruevski osuđen na dve godine zatvora zbog afere “tenk”

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski osuđen je juče na dve godine zatvora zbog nezakonite nabavke luksuznog blindiranog “mercedesa”, u aferi “tenk”.

To je prva presuda protiv Gruevskog u ukupno pet procesa koje pred krivičnim sudom u Skoplju vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore. Gruevski, koji nije prisustvovao izricanju presude, osuđen je za krivično delo “primanje nagrade za protivzakonit uticaj”, jer je podsticao Ministarstvo unutrašnjih poslova da protivzakonito nabavi “mercedes” koji bi on lično koristio. O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015, kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem Gruevski od tadašnje ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske traži da MUP  kupi “mercedes S600”, vredan oko 600.000 evra. Vlada Makedonije odlučila je u februaru ove godine da proda taj luksuzni blindirani automobil.

Ispred zgrade Osnovnog suda “Skoplje 1”, koju su juče obezbeđivale dodatne policijske snage, tokom izricanja presude okupila se manja grupa pristalica Gruevskog. Pored bivšeg premijera Makedonije, na šest i po godina osuđen je bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski, koji je potpisao ugovor o kupovini, a on je juče u drugom slučaju Specijalnog tužilaštva osuđen na devet godina zatvora za nezakonitu nabavku policijskih automobila. Optužnicom je obuhvaćena i Jankuloska, ali je suđenje za nju razdvojeno zbog toga što, kako je objašnjeno, ima “rizičnu trudnoću”. Advokati Gruevskog najavili su da će uložiti žalbu na presudu, ističući da ne postoje uslovi za krivično gonjenje ni jednog od optuženih. A poslanici opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski bio dugodišnji predsednik, nakon izricanja presude napustili su plenarnu sednicu Sobranja Makedonije.