Eduard Kukan / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Kukan: Makronova izjava o proširenju EU – samo jedan od stavova

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan ocenio je da izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona da nije vreme za proširenje EU dok se unija temeljno ne reformiše, predstavlja samo jedan od pogleda u okviru razgovora o budućnosti EU s kojim se mnogi u Uniji ne slažu.

“To je jedna od njegovih ideja, sa kojima se duboko ne slažem i nisam samo ja protiv nekih Makronovih stavova”, rekao je Kukan u intervjuu za “Večernje novosti”. Dodao je da po njegovom mišljenju EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana, navodeći da Nemačka ima drugo viđenje reforme evrozone od Makrona. “Ako od naših prijatelja sa Balkana tražimo da ispune određene uslove, moramo da budemo odgovorni i da održimo naša obećanja”, kazao je Kukan. Prema njegovim rečima, ipak se mora uzeti u obzir to što Markon kaže, jer je Francuska velika zemlja. “Ali iako jak, to je samo jedan od glasova”, rekao je Kukan i dodao da su Francuska, Nemačka i Holandija uvek bile striktne kada je reč o prihvatanju novih članica i da se to ne menja. Upitan da li EU može da se reformiše do 2025. godine, on je kazao da prvo treba postići dogovor o tome u kom pravcu će ići reforme. “Tek tada ćemo moći da kažemo da li ćemo ih završiti do 2025. godine”, naglasio je Kukan.

A predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte pozvala je Srbiju da uskladi poziciju sa EU kada je u pitanju Rusija i da poštuje investitore, prenosi portal “Baltik tajms”. “Budućnost Srbije kao članice EU zavisiće od napora i političke odlučnosti da ide u istom pravcu s Evropom”, navedeno je u saopštenju iz kabineta predsednice Litvanije posle njenog sastanka sa predsednikom Vučićem u Beogradu. U saopštenju piše i da se Srbija, iako priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji i da je učestvovala u vojnim vežbama sa Rusijom. “Baltik tajms” piše da su zvaničnici Litvanije kritikovali Srbiju zbog odnosa prema kompanijama iz njihove zemlje – “Alita”, “Arvi” i “Saniteks”, dodajući da su litvanske kompanije investirale u Srbiju više od 15 miliona evra.