Gasovod / Foto: Pixabay.com

SAD upozoravaju na sankcije zbog nemačko-ruskog gasovoda

Projekat izgradnje gasovoda između Rusije i Nemačke može dovesti do uvođenja američkih sankcija, rekla je juče visoka zvaničnica Stejt departmenta Sandra Oudkirk.

Ona je istakla da se SAD protive gasovodu “Severni tok 2” jer bi to, kako je navela, moglo da poveća “maligni uticaj” Rusije u Evropi. Oudkirk, koja je pomoćnica zamenika državnog sekretara SAD, rekla je da bi taj gasovod preusmerio gas od Ukrajine, koja zavisi od tranzitnih taksi, a mogao bi i da omogući Rusiji instaliranje opreme za nadzor u Baltičkom moru. Ona je novinarima u Berlinu kazala da SAD ulažu napore da zaustave taj projekat i dodala da je Kongres omogućio administraciji i uvođenje sankcija u ovom slučaju.

Inače, komercijalni direktor kompanije “Severni tok 2” Rajnard Ontid najavio je ove nedelje da će isporuke prirodnog gasa putem ovog gasovoda početi u periodu između kraja 2019. i početka 2020. godine. Dodao je da se u narednim mesecima očekuje dobijanje preostalih dozvola, što je u skladu sa redovnim rasporedom izgradnje gasovoda.