Bukurešt / Foto: Pixabay.com

U Poljskoj i Rumuniji protesti zbog pravosuđa

Više hiljada demonstranata u subotu je protestovalo u Poljskoj i Rumuniji, a zajednički povod im je bio stanje pravosuđa u tim zemljama.

U Varšavi su građani Poljske zahtevali “slobodne sudove i poštovanje ustava” i “osudili populističku vladu za koju tvrde da ruši demokratiju”. Na tzv. Maršu slobode, učesnici su nosili zastave Poljske i EU, uz uzvikivanje parola “Ustav” i “Slobodni sudovi”.

Demonstranti su optužili vladajuću stranku Pravo i pravda “da smanjuje demokratske slobode putem reforme pravosuđa, koja toj partiji daje veliku moć nad sudovima”.

A u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima hiljade građana je protestovalo zbog reforme pravosuđa u toj zemlji, koja će otežati krivično gonjenje visokih zvaničnika za korupciju. Na Trgu pobede u Bukureštu okupljeni su poručili da “žele Evropu, a ne diktaturu”.

Podsetimo, krajem prošle godine sedam zemalja EU izrazilo je “duboku zabrinutost” povodom reformi pravosuđa u Rumuniji. Tada su ambasade Belgije, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Holandije i Švedske u Rumuniji pozvale “sve partije uključene u projekat reforme pravosuđa da izbegnu bilo kakvu akciju koja bi mogla da oslabi nezavisnost sudstva i borbu protiv korupcije”.