Marković i Han / Foto: Fonet/Vlada Crne Gore

Han: Ranjavanjem novinarke naneta velika štetu ugledu Crne Gore

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han poručio je juče u Podgorici da očekuje da počinioci i nalogodavci napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić budu privedeni pravdi, napominjući da napadi na novinare pojačavaju ozbiljnu brigu za vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Radi se o nečemu o čemu nema pregovaranja, reč je o EU i pravu svakog pojedinca, ne samo novinara, radi se o slobodi izražavanja”, naglasio je Han. On je posetio medijsku kuću „Vijesti“ i razgovarao sa novinarkom Lakić, koja je izašla iz bolnice nakon što je, podsetimo, ranjena u utorak kada ju je napadač sačekao ispred zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu. Han je istakao da je napadom na novinarku Lakić naneta velika šteta ugledu Crne Gore. A premijer Crne Gore Duško Marković u razgovoru sa evropskim komesarom poručio je  da će rukovodstvo bezbednosnih organa iz nadležnosti Vlade biti menjano sve dok počinioci i nalogodavci ne budu pronađeni. “Odlučno osuđujem taj kukavički čin kao događaj koji je po svojoj prirodi napad na demokratiju i građanske slobode i atak na nezavisne medije i demokratske institucije. Nezavisni mediji i profesionalni novinari su produžena ruka svakog demokratskog sistema“, rekao je Marković.  Poseta Johanesa Hana za izvršnu direktorku Televizije „Vijesti“ Marijanu Kadić Bojanić predstavlja pokazatelj “kako civilizovan svet vodi računa o slobodi medija”. “Poseta komesara Hana povodom ranjavanja naše novinarke, koja istražuje i piše o korupciji i organizovanom kriminalu, jasan je pokazatelj koliko civilizovan svet vodi računa o slobodi medija i zaštiti onih koji su spremni da izveštavaju o anomalijama u društvu. A ovdašnje vlasti samo nižu floskule o tome kako su njima navodno važni profesionalni mediji, a za to vreme kreirali su  nepodnošljiv ambijent za profesionalne medije, u čemu prednjači svojim izjavama prvi čovek vladajuće partije gospodin Đukanović“, kazala je za “Slobodnu Evropu” direktorka TV „Vijesti“.

I Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog, kako se ističe, nastavka nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori. Portparolka kancelarije Visokog predstavnika za ljudska prava Ravina Šamdasani saopštila je da su, pored Crne Gore, na listi zemalja zbog kojih su zabrinuti Jemen, Kambodža, Kuba i Nikaragva.