Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Poverenik ostao bez sertifikata, uputio pismo Gašiću

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić do daljeg ne može da pristupi određenim poverljivim dokumentima neophodnim za obavljanje nekih od najdelikatnijih zadataka iz njegove nadležnosti.

Kako je saopšteno iz kabineta poverenika, u postupku izdavanja bezbednosnog sertifikata označenog stepenom “državna tajna” Rodoljubu Šabiću, prekršene su praktično sve relevantne odredbe Zakona o tajnosti podataka. Kršenje zakona, a pogotovo bezrazložno odugovlačenje postupka bezbednosne provere i njegovo dalje, ničim neobrazloženo prolongiranje, ima za posledicu to da je poverenik (budući da je važnost sertifikata koji je imao u međuvremenu istekla) ostao bez sertifikata, koji je nužna pretpostavka za pristup nekim od klasifikovanih dokumenata, odnosno za obavljanje nekih od najdelikatnijih zadataka iz njegove nadležnosti. “Ovakvo postupanje utoliko je teže shvatljivo i objašnjivo što poverenik spada u krug izuzetno malog broja lica kojima je prethodnih godina dva puta izdavan sertifikat najvišeg stepena, koji je, dakle, dva puta prolazio najrigorozniju, posebnu bezbednosnu proveru, što bi trebalo da bitno olakšava postupak provere”, navodi se u saopštenju. U pismu upućenom direktoru BIA Bratislavu Gašiću, poverenik ga je pozvao da bez odlaganja, razloge za takvo postupanje iznese pred javnost.

A Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pridružilo se zahtevu poverenika da se odmah javno saopšti zašto se odugovlači postupak za izdavanje bezbednosnog sertifikata. NUNS ocenjuje da se ovakvim odugovlačenjem svesno onemogućava da poverenik vrši neke od najozbiljnih poslova koji podrazumevaju i pristup dokumentima sa oznakom “državna tajna”.