Foto: Pixabay.com

Postupak protiv Srbije zbog nazadovanja u borbi protiv korupcije

Za Srbiju i još osam zemalja pokrenut je postupak u Savetu Evrope (SE) zbog, kako se navodi, “u celini nezadovoljavajuće” primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) koja deluje u sklopu Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj juče objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do “nazadovanja u borbi protiv korupcije”. Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela SE je, pored Srbije, pokrenut i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Rumuniju, Španiju i Tursku. U toku je postupak GRECO i za Belorusiju i Švajcarsku, za koje je ranije već data ocena usredsređena na zahteve da se slučajevi korupcije podvedu pod kriminal, kao i da mora postojati uvid u “političko finansiranje” i opšti zakonski okvir za sprečavanje korupcije. SE i GRECO u posebnom saopštenju ističu da je “u nekim evropskim zemljama u 2017. godini došlo do zastoja i izmena zakonskih inicijativa za pospešenje reformi prethodno pokrenutih za jačanje sprečavanja korupcije, ili se spremaju reforme koje bi mogle dovesti do kršenja normi SE za suzbijanje korupcije”. “Uprkos u celini ostvarenom napretku, sporija je primena novih mera za suzbijanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima”, naglašava GRECO. Ovo telo SE ističe ključnu ulogu novinara u borbi protiv korupcije i odaje priznanje malteškoj novinarki Dafne Karuane Galiciji, čije ubistvo, kako je navedeno, “ponovo iznosi na videlo nužnost da se zaštite novinari koji istražuju korupciju i pred pravdu izvedu vinovnici zločina protiv njih”.

Programski direktor “Transparentnosti Srbije” Nemanja Nenadić ocenio je da je pokretanje postupka u SE protiv Srbije nešto što bi sve trebalo da zabrine, jer to znači da Srbija u proteklih godinu i po nije ispunila nijednu preporuku koju je  dobila od GREKO. Podsetimo, nakon što je krajem marta GRECO saopštio da Srbija nije u potpunosti ispunila nijednu od preporuka tog tela iz 2015, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da ne treba gledati saopštenje, već ceo izveštaj, jer navodno u njemu “nigde nije rečeno da nije nijedna preporuka ispunjena, već delimično“. Međutim, u izveštaju je više nego jasno naznačeno da nijedna od preporuka nije do kraja sprovedena, pa je zato Istinomer izjavu ministarke ocenio sa – “kratke noge”.