Foto: Pixabay.com

Novinari u Srbiji ugroženi, izloženi pritiscima i česta meta napada

Novinari u Srbiji su ugroženi, u lošem ekonomskom položaju, većina ih radi za plate koje su ispod republičkog proseka, skloni su autocenzuri i izloženi raznim formama pritiska, a meta su i čestih napada.

Ovo je ocena strukovnih udruženja o položaju novinara u Srbiji, povodom jučerašnjeg Svetskog dana slobode medija.   Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozvali su sve medije da “u pet do dvanaest isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji ‘Pet minuta gromoglasne tišine’ kako bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji danas”. Podseća se na to da su sve meritorne međunarodne organizacije, uključujući Evropsku komisiju i “Reportere bez granica” u svojim najnovijim izveštajima upozorile na zabrinjavajuće nazadovanje Srbije, da su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene, a time i pravo građana na nepristrasno, objektivno i fer informisanje. “NUNS i ‘Nezavisnost’ pozivaju sve kolege i koleginice da se zajedno suprotstavimo daljem uništavanju naše profesije, vratimo ugled novinarstvu i poverenje građana u naš rad. Naš posao je da ih odgovorno i neprostrasno informišemo. Nije posao novinara i medija da budu portparoli i megafoni političkih i ekonomskih moćnika, već da pomogu stvaranje kritičke javnosti, koja može kvalitetno odlučivati samo ako dobija kvalitetne informacije. Zadatak svake vlasti, pa i aktuelne u Srbiji, jeste da obezbedi uslove za slobodan rad novinara i medija, za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu, bez pritisaka i cenzure, zloupotrebe javnog novca i javnog prostora, klevetanja i omalovažavanja novinara, novinarki i medija”, navodi se u saopštenju NUNS-a i “Nezavisnosti”. Udruženje novinara Srbije objavilo je proglas u kome se ističe da će prošlu godinu novinari pamtiti “ne samo po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama čak i na dan inauguracije predsednika Republike Srbije, nego i po blokadama računa velikim medijskim kućama, štamparijama i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja”.

A poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić čestitao je 3. maj predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja, uz želju za uspeh “u nastojanjima da zajedno sa nadležnim državnim institucijama daju doprinos ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mestu, mnogo primerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije i slično”.