Protest protiv diktature / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

YUCOM: Hitno doneti novi Zakon o javnom okupljanju

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) pozvao je na hitno usvajanje novog Zakona o javnom okupljanju, s obzirom da, kako se navodi, postojeći ima brojne nedostatke koji su u suprotnosti sa Ustavom Srbije i međunarodnim standardima.

Pozivajući se na nedavni izveštaj Stejt Dipartmenta o ljudskim pravima u Srbiji, koji ističe nalaze istraživanja YUCOM-a i Evropskog centra za neprofitno pravo, Komitet saopštava da Zakon o javnom okupljanju ograničava uživanje ove osnovne ljudske slobode, i da je u suprotnosti sa  Ustavom Republike Srbije kao i sa međunarodnim standardima.

“Protiv organizatora spontanih javnih okupljanja pokrenute su desetine prekršajnih postupaka, koji sa sobom nose i rizik pretvaranja visokih novčanih kazni u dane zatvora”, piše u saopštenju i dodaje se da “odvraćajući efekat koji na uživanje slobode okupljanja ima postojeći Zakon o javnom okupljanju, govori u prilog potrebe hitnog usvajanja novog Zakona”.

Podsetimo, MUP je nedavno zabranio sve skupove (SRS, LSV, DS) najavljene za 6. maj u Hrtkovcima. A N1 je podsetio da su Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović govorili da su nenajavljeni protesti protiv diktature nakon predsedničkih izbora 2017. dozvoljeni, da bi nakon pet meseci učesnicima protesta, studentima, počele da stižu prekršajne prijave.

Takođe, kada su počela hapšenja studenata, u oktobru 2017, Inicijativa mladih za ljudska prava je istakla slične zahteve, saopštavajući “da su neophodne hitne izmene i dopune Zakona o javnim okupljanjima kojima će se na jasniji i liberalniji način definisati pojam spontanog okupljanja”.