Nela Kuburović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Venecijanska komisija dolazi u Srbiju zbog ustavnih reformi

Delegacija Venecijanske komisije, kojoj je Ministarstvo pravde poslalo konačnu verziju izmena Ustava u oblasti pravosuđa, biće u poseti Srbiji od 10. do 11. maja.

Kako se navodi, prvog dana će se sastati sa državnim funkcionerima, a drugog sa predstavnicima strukovnih udruženja. Podsetimo, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će struka morati da prihvati izmene Ustava ukoliko na njih zeleno svetlo da Venecijanska komisija. Inače, ona je kazala da nije čula tako glasne zamerke na nacrt amandmana, kako je to bilo u javnoj raspravi pre nego što je tekst revidiran. U Udruženju tužilaca Srbije (UTS) za N1 su poručili da se struka nije ućutala, već da je ućutkana, jer nema pristup većini medija. A kako je za “Blic” izjavio Nenad Stefanović iz UTS, ovo udruženje poslalo je Vencijanskoj komisiji primedbe na nacrt Ustava, kojima se, kako je napomenuo, kritikuje predlog da Narodna skupština bira i razrešava Vrhovnog javnog tužioca i javne tužioce prostom većinom.

Takođe, na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, održanoj u ponedeljak, na kojoj je bila prisutna i ministarka, predstavnici strukovnih udruženja istakli da ostaju pri stavu da poslati tekst ima velike mane. Tako je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila da u nacrtu nije pravilno definisan odnos grana vlasti i naglasila da sudstvo mora da bude nezavisno, dok je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kazao da Ustav mora jače da garantuje nezavisnost sudstva, ali je ukazao da nezavisnost u radu zavisi i od ličnih svojstava sudija.