Granični prelaz Batrovci / FoNet/Uprava carina

Za ulazak sa Balkana u Šengen trebaće dozvola i sedam evra

Državljani zemalja Zapadnog Balkana moraće ubuduće da preko interneta od Evropske unije zatraže dozvolu za ulazak u prostor Šengena iako im nije potrebna viza i da plate taksu od sedam evra, u sklopu mera koje EU uvodi za mnogo stroži nadzor spoljnih granica Unije.

To su juče agenciji “Beta” potvrdili izvori EU u Briselu. Ovu odluku, koju su usaglasili ambasadori zemalja EU, sada treba da potvrdi Evropski parlament, a potom usvoji i Savet ministara EU i od januara 2021. ove mere stupiće na snagu u sklopu sistema ETIAS. Posle podnošenja zahteva, putnik koji namerava da krene u šengenski prostor EU, dobiće odgovor u roku od 96 sati, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtev, ako bude potrebna dodatna provera podataka. Dozvola za putovanje važiće tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata, ističe se u objašnjenju mera. Cilj je, kako je izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, koja predsedava EU, da se “zna ko dolazi u EU pre nego stigne na granicu, tako da ćemo biti u stanju da bolje zaustavimo one koji mogu predstavljati pretnju našim građanima”. Kako se navodi u obrazloženju,”ETIAS će omogućiti da se unapred proveri i, ako bude nužno, odbije dozvola za putovanje i ulazak u šengenski prostor građanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza”.”To će poboljšati unutrašnju bezbednost, sprečiti ilegalnu imigraciju, zaštiti zdravlje građana i smanjiti vreme prolaska preko granica, jer će biti utvrđeno koja lica mogu predstavljati opasnost za ova područja i pre nego što dođu na spoljne granice EU”, dodaje se u tekstu. Evropska komisija je posle krvavih atentata islamskih terorista 2015. i 2016. u Parizu i Briselu, kao i imigrantske krize predložila članicama EU da osetno pojačaju nadzor spoljnih granica i uvedu strogu kontrolu svih putnika koji ulaze i izlaze iz Unije. U obrazloženju se navodi i da će avio-prevoznici i brodarske kompanije pre ukrcavanja putnika biti obavezne da provere da li oni raspolažu važećom dozvolom za prelazak spoljne granice Unije i ulazak u šengenski prostor.

Podsetimo, kada se krajem 2016. godine pojavila informacija da će građani Srbije morati da plaćaju registraciju kada putuju u EU, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini da je u tom slučaju Srbija spremna da uvede recipročnu meru.