Vučić i Grabar Kitarović, februar 2018 / Foto: FoNet/TV FoNet

Srbija zbog Vulina uvodi kontramere Hrvatskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će Zagrebu odgovoriti recipročnim merama nakon što je Hrvatska zabranila ulazak u zemlju ministru odbrane Aleksandru Vulinu, pošto je izjavio da o tome da li će putovati u Hrvatsku odlučuje vrhovni komandant Vojske Srbije, a ne hrvatski ministri.

Odluku Zagreba da Vulinu zabrani do daljeg ulazak u Hrvatsku, Vučić, kako je rekao, ne razume. Nazvao ju je ishitrenom i nervoznom i dodao da je to učinjeno, zbog Vulinovih izjava. Voleo bi, kazao je, da neko u EU ne uvodi verbalni delikt. “Srbija kao suverena i nezavisna zemlja, sasvim sigurno, reagovaće recipročnim merama. Kakvim merama – pretpostavljam da će odluku doneti Vlada Srbije na svojoj narednoj sednici u četvrtak“, rekao je Vučić. Podsetimo, u februaru, tokom zvanične posete Hrvatskoj, predsednik Vučić je izjavio da se dogovorio sa predsednicom Vlade Anom Brnabić da će narednih meseci “obaveza svih državnih funkcionera biti da ne uvrede hrvatske zvaničnike”. “U narednih 100 dana pokušaćemo da promenimo atmosferu i pokažemo svim ljudima u Hrvatskoj da s naše strane mogu da postoje drugačiji odgovori. Svi državni funkcioneri, svi državni zvaničnici, imaće obavezu da ni na koji način ne uvrede ne samo hrvatske zvaničnike već da se ponašaju odgovorno i da pokušaju da rade sve što je u njihovoj moći da imamo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, u najboljem interesu obe zemlje. To će biti obaveza srpske politike u narednom periodu bez obzira na to da li će hrvatski političari, odnosno hrvatska vlada i hrvatski zvaničnici na to da odgovore pozitivno ili ne. To će biti jedan dobar signal sa naše strane. Jer želimo da gradimo najbolje moguće odnose, ne zato da bismo se nekome dodvoravali ili zato što bismo se nekome ulizivali već zato što smatramo da je odnos srpskog i hrvatskog naroda od ključnog značaja za celu našu regiju”, kazao je Vučić 12. februara u Zagrebu.

Inače, Vulin je 21. aprila rekao da ne zna odakle hrvatskim ministrima ideja da bi on došao u Jasenovac u vreme kada hrvatska vlada polaže vence u Jasenovcu. “Naravno da na taj dan ja ne bih bio u Jasenovcu. Da li ću doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gde se nalaze Srbi, tamo gde se nalaze potomci žrtava Jasenovca, odlučiću ja i o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri”, izjavio je Vulin za “Tanjug”. Takođe, podsetimo, delegacija Hrvatskog sabora predvođena predsednikom Gordanom Jandrokovićem prošle nedelje je prekinula zvaničnu posetu Srbiji posle, kako je saopšteno, incidenta koji je izazvao predsednik SRS i poslanik Vojislav Šešelj, koji je, prema tvrdnji radikala, psovao delegaciju i gazio hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije.