Zastava Nikaragve / Foto: Pixabay.com

Protesti u Nikaragvi: Raste broj mrtvih zbog smanjenja penzija

Kako javlja agencija Rojters, stanje u Nikaragvi se pogoršalo tokom petog dana protesta građana protiv predsednika Danijela Ortege. Crveni krst je saopštio da je bar sedam ljudi poginulo, a da su stotine povređene u demonstracijama, dok su lokalne organizacije za zaštitu ljudskih prava rekle da je bilo 25 poginulih. Zvaničnici su saopštili da je bilo “najmanje 10” poginulih.

Protesti su počeli u sredu nakon što su vlasti saopštile planove da povećaju davanja radnika za socijalno osiguranje, kao i da smanje penzije. Policija je intervenisala suzavcima i gumenim mecima, a u subotu uveče je poginuo i jedan novinar koji je izveštavao o protestima.

Kako je javila agencija Beta, ovo su najveći protesti otkako je predsednik Nikaragve Danijel Ortega došao na vlast, a vlada je naredila da pet nezavisnih televizijskih kanala koji su pokrivali proteste prestanu da emituju program.

Ortega, danas sedamdesetdvogodišnjak, već je bio na vlasti u Nikaragvi od 1984. do 1990. godine. Potom je 2006. ponovo izabran za predsednika, i od tada se nalazi na čelu ove Centralnoameričke države.