Aerodrom "Morava" / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Gradonačelnik Kraljeva državi nudi aerodrom “Morava”

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić pozvao je juče najviše predstavnike vlasti da tom gradu pomognu da aerodrom “Morava” u Lađevcima konačno proradi.

On je rekao da tim aerodromom treba da upravlja država i da ga ne zanima šta Nišlije misle o prenosu svojine na republiku. “Pozivam predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da dođu u Kraljevo i kažu nam šta treba da uradimo kako bi aerodrom ‘Morava’ u Lađevcima konačno proradio. Grad Kraljevo će dati sve što može iz budžeta i ako treba i zadužiti se, samo da aerodrom proradi. A onda ćemo sve ono što smo uložili dati državi, jer ona treba da upravlja ovim aerodromom”, rekao je Terzić. A premijerka Ana Brnabić je prilikom nedavne posete Kraljevu izjavila da aerodrom u Lađevcima nije prioritet u ovom trenutku. “Mi već imamo dva velika aerodroma u Srbiji, u Beogradu i Nišu. U ovom trenutku moramo da završimo ono što je započeto. Do kraja 2018. će krenuti gradnja auto-puta Preljina-Požega, a Ministarstvo građevine vodi intenzivne pregovore sa investitorima zainteresovanim za gradnju autoputa Pojate-Preljina, koji će spojiti koridore 10 i 11. Nadam se da će ti radovi početi u 2019. godini. Nakon toga fokusiraćemo se na aerodrom u Lađevcima”, rekla je tada premijerka. I gradonačelnik Čačka Milun Todorović uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije, premijerki i resornim ministrima od kojih traži da pomognu da  “Morava” postane mešoviti aerodrom. On je kazao da bi se na taj način popravio privredni ambijent, standard Čačana, a u isto vreme bi se povećala i borbena gotovost Vojske Srbije. A ministarka građevine Zorana Mihajlović izjavila je da će taj aеrodrom u narеdnih nеkoliko mеsеci postati mеšoviti, civilno-vojni, za šta vеć postoji zaključak Vladе, a za čijе sprovođеnjе jе potrеbno sprovеsti još odrеđеnе administrativnе procеdurе sa Ministarstvom odbranе.

Podsetimo, Istinomer je u više navrata pisao o najavama da će aerodrom u Lađevcima postati vojno-civilni. To je bila tema predizbornih obećanja i prethodne i aktuelne vlasti. Počelo je obećanjem Velimira Ilića da će građani sa aerodroma kod Kraljeva ‪‪moći da lete od jeseni 2006. Mlađan Dinkić i Dragan Šutanovac su, zatim, obećavali prve letove do polovine 2011, a za kraj 2012. najavljivana je linija Kraljevo-Istanbul “zbog velikog interesovanja putnika”. I Aleksandar Vučić je 2012. govorio da će civilni letovi krenuti u “najskorije vreme”, a 2015. kazao je da će se to desiti – u najskorijem roku.