Tači, Mogerini i Vučić /Foto: FoNet/Twitter, M. Kocijančič

Vučić: Sačekaćemo još tri i po meseca za ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da predstavnici Srba na Kosovu neće samostalno formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) 20. aprila kako su ranije najavljivali, već da će sačekati tri i po meseca kako je Priština najavila.

“Neće Srbi formirati ZSO ni sutra, ni prekosutra, čekali smo pet godina, sačekaćemo i ta tri i po meseca, da ne može niko da optuži Srbe da krše međunarodne sporazume i dogovore”, rekao je Vučić za RTS. On je naglasio i da je čvrsto uveren da Priština neće formirati ZSO u tom periodu. “Znam Albance i njihove mentore, i više te laži ne prolaze. Oni su morali da promene svoj pravni poredak i propise da bi ih prilagodili ZSO, ali ništa nisu uradili”, kazao je Vučić. Prethodno, predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je formiranje ZSO moguće, ali u skladu sa Ustavom Kosova.”Kada bismo znali koja je to zajednica, znali bismo kada će biti formirana”, kazao je Haradinaj televiziji “Hepi”. Naveo je da je kao predsednik vlade Kosova aktivirao dva mehanizma za formiranje ZSO od kojih se jedan odnosi na implementaciju, a drugi na menadžment tim koji čine četvorica Srba koji će raditi na predlogu Statuta ZSO. “Problem će biti posle da li je to što je napisano u skladu sa Ustavom Kosova”, kazao je Haradinaj. Upitan kakva će ovlašćenja imati ZSO, Haradinaj je rekao da na Kosovu trenutno postoje nacionalni i opštinski nivo vlasti, ali ne postoji, kako je kazao, “srednji nivo vlasti ili kanton”. Podsetimo, predsednik Vučić izjavio je ranije da u Briselskom sporazumu ne piše da će ZSO biti formirana na osnovu kosovskih zakona i da je iznenađen izjavom portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da će se to desiti upravo na taj način.

Zvaničnici Evropske unije pozdravili su početkom meseca najavu Haradinaja da će poveriti mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta ZSO. Kako je istaknuto, EU će pozvati glavne pregovarače iz Beograda i Prištine, njihove timove, kao i radnu grupu i tehničke stručnjake na razgovore u Brisel, “da se aktivno i u dobroj volji angažuju u izradi statuta”.