Sednica Skupštine Srbije / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vladajuća većina ponovo podnela stotine amandmana

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije podneli su oko 380 amandmana na prvu tačku dnevnog reda, odnosno Predlog zakona o planskom sistemu Srbije.

To je naišlo na negodovanje opozicije, jer će vladajuća većina kao i prethodnih nekoliko sednica, potrošiti gotovo sve vreme za raspravu u pojedinostima, a da se o ostalim zakonima neće ni raspravljati. Vladajuća većina podnela je ponovo na prvi član prvog zakona amandmane “sa osvrtom” na unapređenje ekonomskog razvoja, medicinskih ustanova, prava deteta, povećanje investicija u privredu, na digitalizaciju uprave, razvoj univerzitetskog sistema, a te amandmane Vlada Srbije odbila je uz obrazloženje da “suštinski ne doprinose unapređenju predloga zakona”. Poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstantinović rekao je da su amandmani podneti kako se ne bi čula i jedna reč kritike. On je kazao da se zbog amandmana vladajuće većine neće govoriti o preostalim finansijskim zakonima koji su na dnevnom redu i da se na taj način obesmišljava parlamentarizam. Poslanik SNS Vladimir Orlić je, odgovarajući Konstantinoviću, ironično rekao da su amandmani opozicije “fenomenalni” i “inventivni” i pročitao jedan od predloženih, koji glasi da se član zakona briše. Poslanici Srpske radikalne stranke, međutim, dosetili su se kako da ipak da govore o predloženom zakonu tako što su podneli amandmane na naslov predloženog zakona. Inače, na dnevnom redu sednice je ukupno 20 tačaka, među kojima je najviše finansijskih zakona: dopune Zakona o reviziji, Zakon o poreskom postupku i administraciji, o porezu na dodatu vrednost, izmene Zakona o igrama na sreću, ali i izbor članova Državne revizorske institucije i izbor člana Komisije za hartije od vrednosti.

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da je rad Skupštine Srbije “odavno izgubio svaki smisao i da predstavlja izrugivanje demokratiji” i pozvao narodne poslanike “koji stvarno predstavljaju građane i koji poštuju instituciju Skupštine” da sednice organizuju na slobodnim trgovima i ulicama sa ljudima koji traže slobodu i pravdu.