Antonio Gutereš / Foto: FoNet/UN Foto

Gutereš: Bliski istok postao pretnja svetskom miru

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je Bliski istok danas u takvom haosu da je postao pretnja međunarodnom miru i bezbednosti, kao i da Sirija predstavlja “najozbiljniju pretnju”.

On je na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, koji je sazvala Rusija, izjavio da nestabilna situacija nosi rizik od eskalacije i podele sa dubokim regionalnim i globalnim posledicama. Upozorio je da se “Hladni rat vratio i to sa osvetom”. Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija kazao je da “smo svedoci opasnih priprema vojne akcije prema jednoj suverenoj državi”. “Nema pouzdanih informacija o navodnom hemijskom napadu u Dumi, 7. aprila”, rekao je Nebenzija, tvrdeći da su u sve mogle “prste umešati strane obaveštajne službe”. Založio se za nezavisnu istragu, napominjući da “SAD, Francuska i Velika Britanija nemaju interes da se sprovede nezavisna istraga” i optužio zapadne saveznike da su štitili “deo terorista”, a da je Rusija jedina koja se borila protiv terorizma u Siriji. Američka ambasadorka Niki Hejli rekla je da je šokirana onim što je čula od ruskog kolege. “Čudno je da Rusija ne shvata svoju odgovornost. Trebalo bi da razgovaramo o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, jer to je kršenje međunarodnog prava. Hemijsko oružje se ne sme proizvoditi, skladištiti ili upotrebljavati, prema međunarodnoj konvenciji. Svi smo se obavezali na poštovanje te konvencije i moramo da osudimo one koji su se odlučili da je ne poštuju. Rusija nije sprečila Siriju da koristi hemijsko oružje, već je šest puta stavila veto na rezoluciju kojom se sirijski režim ‘spasio’”, kazala je Hejli.

Prethodno, ruska vojska saopštila je da je navodni napad hemijskim oružjem organizovala i režirala Velika Britanija. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov objavio je izjave lekara iz bolnice u Dumi koji su naveli da je u bolnicu ušla grupa ljudi s kamerama, vičući da su pacijenti pogođeni hemijskim oružjem i izazivajući paniku. Lekari su, istakao je, kazali da niko od pacijenata nije bio izložen hemijskom oružju. Konašenkov je rekao da je Velika Britanija bila “direktno umešana u provokaciju”, ali nije pružio dokaze za tu tvrdnju. Na te optužbe reagovala je britanska ambasadorka u UN Karen Pirs koja je izjavila da njena zemlja nema nikakve veze sa tim, niti bi se na bilo koji način mešala u korišćenje hemijskog oružja. “Ovo je najgori primer lažnih vesti koji smo videli iz ruske propagandne mašine”, kazala je ona.