Viktor Orban / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Objavljen spisak osoba koje su po Orbanu “Sorosevi plaćenici”

Mađarski nedeljnik “Figjelo” objavio je spisak sa više od 200 imena ljudi koji navodno pripadaju grupi koju premijer Viktor Orban naziva “plaćenicima” i za njih navodi da ih milijarder mađarskog porekla Džordž Soros plaća da sruše vladu.

Na spisku su članovi organizacija za borbu za ljudska prava, tela za borbu protiv korupcije, aktivisti koji se zalažu za izbeglice, istraživački novinari, kao i profesori i zvaničnici sa Centralnoevropskog univerziteta (CEU) sa sedištem u Budimpešti, koji je osnovao Soros. Među imenima navedenim na listi ima i pokojnika.

Podsetimo, Orban je u nedelju na parlamentarnim izborima izabran za treći uzastopni premijerski mandat. Zasnivajući svoju kampanju na satanizaciji migranata, Orban je optuživao Sorosa i organizacije koje podržava Fondacija za otvoreno društvo da žele da dovedu hiljade migranata u Mađarsku. Prošlog meseca Orban je rekao da vlada zna za imena oko 2.000 članova “Soroseve plaćene vojske”. On je tokom kampanje optužio političare u Briselu, Berlinu i Parizu da su favorizovanjem migranata „otvorili put za propadanje hrišćanske kulture i prodor islama“. A početkom godine mađarska vlada najavila je novi set zakona o oporezivanju i mogućem kažnjavanju mađarskih organizacija koje pomažu ilegalnim migrantima, a finansiraju se iz inostranstva. Istaknuto je da će te grupe morati da se registruju u sudovima i, ukoliko više od polovine sredstava dobijaju iz inostranstva, moraće da plate 25 odsto poreza na ta sredstva. Vlada je svoje zakone nazvala “Stop Sorosu”. A Orban je poznat kao protivnik imigracije, posebno muslimana, pa je Mađarska krajem 2015. postavila ograde duž svojih južnih granica kako bi zaustavila tok migranata.