Ministarka Mihajlović u Nišu / Foto: FoNet/MGSI

Ministarka Mihajlović izviždana ispred Gradske kuće u Nišu

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović posetila je juče Niš, a ispred Gradske kuće zvižducima su je dočekali okupljeni građani koji se protive odluci da se imovina niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ prepiše i poveri državi Srbiji na upravljanje.

Ministarka je izjavila da odluka da država preuzme aerodrom nema veze sa ugovorom o koncesiji za beogradski aerodrom. Država, rekla je, želi da razvija aerodrom u Nišu, a broj letova i zaposlenih neće se smanjivati. Međutim, kako ističu “Južne vesti”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrzo je demantovao izjavu ministarke i priznao da je niški aerodrom ograničen na milion putnika i da kada dostigne tu cifru država “ima obavezu” da se konsultuje sa koncesionarom aerodroma “Nikola Tesla”. On je priču o aerodromu u Nišu ocenio kao “primer najgoreg i najtežeg licemerja” i istakao: “Nemamo mi obavezu prema ‘Vansiju’, mi imamo obavezu da se s njima konsultujemo ako bi to prešlo milion putnika, to u narednih 12 i po, 13 godina je nemoguće. I da radimo najbolje, nemoguće je. Nikoga ne pitamo do milion putnika. Nikoga. Nego, izmišljate ljudi, izmišljate, volite da izmišljate, volite da obmanjujete javnost, mnogi, jer ništa drugo ne bi imali da rade, žive od obmana”, rekao je Vučić. On je naveo i da je prognoza da, ako država počne da “radi i upravlja” aerodromom u Nišu, on može do 2027. da dostigne oko 774.000 putnika, dok bi broj od milion morao da sačeka 2031. godinu. Slične prognoze iznela je i ministarka, koja je pomenula da je plan da 2031. godine sa niškog aerodroma poleti milion putnika, ali uz opasku da bi to moglo da bude i ranije, tačnije 2027. Navela je i da je plan koncesionara za beogradski aerodrom da svoje planirane cifre dostigne već 2024. ili 2025. godine.

A predsednik Vučić kazao je i da država ne mora da preuzme u vlasništvo aerodrom “Konstatin Veliki”, ali da grad Niš u tom slučaju ne traži novac za njegovu modernizaciju, i da će to preporučiti premijerki Ani Brnabić. “Hoćete da Niš upravlja aerodromom? Nema problema, samo nemojte da tražite pare za investicije”, rekao je Vučić i dodao da zna šta bi bilo posle mesec dana, “rekli bi da su se šalili”.