Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet

Ministar unutrašnjih poslova Kosova podneo ostavku

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj podneo je juče neopozivu ostavku na tu funkciju, saopštila je Alijansa novo Kosovo, čiji je Sefaj kadar.

On je u pismu ostavke, prenosi “Slobodna Evropa”, detaljno informisao premijera Ramuša Haradinaja o procesu deportacije šest turskih državljana u Tursku i o svom uključivanju u sprovođenje zakona u tom procesu. Kako se ističe u saopštenju Alijanse, Sefaj nije bio faktor odlučivanja i samo je primenio zakon u vezi sa zahtevom Kosovske obaveštajne agencije (KOA), institucije koja je po Ustavu procenila da turski državljani predstavljaju opasnost po bezbednost Kosova.  “Ministar Sefaj nije znao šta predstavljaju te ličnosti, već je samo primenio zakon koji se aktivira u slučajevima kada KOA oceni da se dovodi u pitanje bezbednost države Kosovo”, navodi se u saopštenju. “Alijansa novo Kosovo visoko ceni rad i angažovanje Sefaja na primeni zakona i zaštitu Ustava Republike Kosovo, kako u slučaju pritvaranja i proterivanja Marka Đurića, koji je protivzakonito ušao na teritoriju Kosova, tako i u mnogim drugim slučajevima gde je pokazao visoku institucionalnu odgovornost i poštovanje prema svojoj državi”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno prištinski mediji javljaju da je predsednik Kosova Hašim Tači smenu direktora KOA uslovio i ostavkama zamenika direktora i glavnog inspektora KOA. Inače, hapšenje i deportacija šestorice turskih državljana sa Kosova u Tursku i dalje ostaju nerazjašnjeni. Sprovedeni su u koordinaciji KOA sa Turskom, što je potvrdio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On je zamerio Haradinaju na smeni dvojice kosovskih zvaničnika, navodeći da će za to “platiti”, ali i poručivši da ovo nije ni prva ni poslednja akcija hapšenja sledbenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, a koga Ankara optužuje za pokušaj puča 2016. Inače, kosovska opozicija sakupila je potpise 40 poslanika koji zahtevaju da se o tom, kako su nazvali, skandalu nezakonite deportacije, raspravlja danas, a to treba da potvrdi predsedništvo Skupštine Kosova. Analitičari iz Prištine ističu da funkcioneri koji tvrde da ništa nisu znali moraju da odgovore na pitanje kako to može da im neko otme pravo upravljanja državom, a da o oni o tome ništa ne znaju. Haradinaj je za “Glas Amerike” tajnu deportaciju opisao kao “krađu” i ponovio da nije bio obavešten o tome, ali i da ne želi da prejudicira ko je to naredio. Govoreći o razlozima deportacije, Hašim Tači je kazao da je njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost Kosova. Petoro uhapšenih i deportovanih inače su bili radnici privatnih škola na Kosovu pod nazivom “Mehmet Akif”.