Moskva / Foto: Pixabay.com

Rusija: SAD pokušale da regrutuju proterane diplomate

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je američke obaveštajne službe da su pokušale da regrutuju ruske diplomate koje su proterane zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja. Ministarstvo je navelo da je posle odluke Vašingtona da protera 60 ruskih diplomata, primetilo “naglo povećanje” provokativnih mera protiv njih.

U saopštenju se ističe da su se američke obaveštajne službe upustile u “besomučne napore” da ponude saradnju proteranim diplomatama, ali i naglašava da ti “cinični i odvratni” pokušaji nisu uspeli. Inače, više od 20 zemalja proteralo je oko 150 ruskih diplomata iz solidarnosti s Velikom Britanijom koja Moskvu optužuje za napad nervnim agensom na Skripalja, dok Rusija, s druge strane, negira krivicu.

Takođe, rusko Ministarstvo pozvalo je ambasadore niza zemalja da im prenesu uzvratne mere koje će Rusija preduzeti u vezi sa slučajem „Skripalj“. Navodi se da su pozvani ambasadori Australije, Albanije, Nemačke, Danske, Irske, Španije, Italije, Kanade, Letonije, Makedonije, Holandije, Poljske, Rumunije, Ukrajine, Finske, Francuske, Hrvatske, Češke, Švedske i Estonije. “Njima su uručene protesne note i rečeno im je da, kao odgovor na neosnovane zahteve tih država o proterivanju ruskih diplomata na osnovu nedokazanih optužbi na račun Rusije zbog slučaja ’Skripalj’, Rusija objavljuje personama non grata odgovarajući broj saradnika tih diplomatskih misija u Rusiji”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da, budući da su se u poslednjem momentu pridružile Crna Gora, Belgija, Mađarska i Gruzija, Rusija “ostavlila sebi za pravo na recipročne mere u odnosu na te države”. Dodaje se da je naloženo Londonu da u roku od mesec dana smanji broj svog diplomatskog osoblja u Rusiji na isti broj koliko ima ruskih diplomata u Velikoj Britaniji. A ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić kazao je da se odazvao pozivu ruskog Ministarstva i tom prilikom je, kako je istakao, ponovio stav Beograda da neće razmatrati pitanje proterivanja ruskih diplomata, imajući u vidu prijateljske odnose između dveju zemalja.