Milan Ćulibrk / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kad sirotinja subvencioniše bogataša

U uvodniku novog broja NIN-a, glavni i odgovorni urednik Milan Ćulibrk piše o “normalnosti” odluke da država Srbija nemačkoj firmi “Kontinental” da subvenciju od 9,5 miliona evra:

“Zvuči li vama normalno da država, koja je smanjila plate i penzije, izdvoji 9,5 miliona evra, ili 19.000 evra za svakog od 500 stručnjaka, koje planira da zaposli nemački Kontinental? Da sirotinjska država pomaže bogatu stranu firmu, čiji je godišnji prihod 44,6 milijardi evra, za osam milijardi evra veći od bruto domaćeg proizvoda Srbije? Na stranu to što godišnji prihod nemačke firme raste pet puta brže od srpskog BDP-a.

Nije normalno ni što vlast u Srbiji ne zna, ili je baš briga, da ovde i nema nezaposlenih informatičara i inženjera i da će ih nemačka kompanija samo preoteti od domaćih firmi, od kojih bi neke zbog toga mogle da propadnu. Da je to normalno ne bi vojvođanski IKT klaster, koji okuplja domaće IT firme, ponudio još 9,5 miliona evra ako Kontinental zaposli 500 radnika, koji do sada nisu radili u nekoj od postojećih firmi. Znaju oni s kim imaju posla i da ne mogu izgubiti opkladu. Pitaju se samo da li je normalno da njihova država njihovim parama podstiče njihovu direktnu konkurenciju.”

(NIN, 29.03.2018)