Vašington / Foto: Pixabay.com

SAD i 14 članica EU proteruju ruske diplomate

SAD, 14 članica Evropske unije, Ukrajina i Kanada odlučili su da proteraju deo diplomatskog osoblja Rusije iz svojih zemalja kao odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji.

SAD su odlučile da proteraju 60 ruskih diplomata i naredile zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu, dok će EU, prema rečima njenog neimenovanog zvaničnika, proterati više od 30 ruskih diplomata, prenosi AP. Neimenovani zvaničnici administracije američkog predsednika navode i da se među 60 proteranih diplomata nalazi 12 pripadnika ruske misije pri UN, za koje SAD veruju da su špijuni prikriveni diplomatskim funkcijama. Navodi se da konzulat Rusije u Sijetlu izaziva zabrinutost zbog moguće kontraobaveštajne aktivnosti u blizini baze američke mornarice. Saopšteno je da se preduzetim merama šalje poruka o “neprihvatljivo visokom” broju ruskih špijuna u SAD, a proterane ruske diplomate imaju sedam dana da napuste američku teritoriju. Bela kuća je saopštila da će proterivanje ruskih diplomata i zatvaranje konzulata u Sijetlu “učiniti SAD bezbednijim”. Portparolka Bele kuće Sara Sanders izjavila je da će taj potez smanjiti “sposobnost Rusije da špijunira Amerikance i da izvodi tajne operacije koje ugrožavaju američku nacionalnu bezbednost”. Inače, Nemačka i Poljska proteruju po četiri ruske diplomate, Češka i Litvanija po tri, dok Holandiju i Italiju moraju da napuste po dva pripadnika ruskog diplomatskog osoblja. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je njegova zemlja odlučila da protera 13 ruskih diplomata, dok je hrvatski premijer Andrej Plenković kazao da će Zagreb doneti odluku o proglašavanju jednog ruskog diplomatskog predstavnika u Hrvatskoj personom non grata. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će narednih dana i nedelja članice EU možda preduzeti i dodatne mere koje uključuju nova proterivanja ruskih diplomata.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije oštro je kritikovalo proterivanje svojih diplomata iz SAD i članica EU i NATO i navelo da će odgovoriti na te poteze. Rusko Ministarstvo ponovilo je da su neosnovane britanske optužbe na račun Rusije u slučaju “Skripalj” i da britanski saveznici “slepo slede načelo evroatlantske solidarnosti kršenjem principa zdravog razuma, normi civilizovanog međunarodnog dijaloga i međunarodnog prava”. U saopštenju se navodi da će Rusija odgovoriti na “neprijateljski” potez, ali se ne kaže na koji način. Kako je javila agencija “Interfaks”, pozivajući se na člana gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimira Džabarova, Moskva će proterati najmanje 60 američkih diplomata iz Rusije, kao odgovor na odluku Vašingtona.