Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Šabić: Ministarstvo finansija ugrožava funkcionisanje institucije poverenika

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodolјub Šabić saopštio je juče da je ministru finansija Dušanu Vujoviću uputio pismo u kome traži objašnjenje za apsurdnu situaciju do koje je došlo, jer je to ministarstvo odbilo da pruži saglasnost na predlog kadrovskog plana poverenika.

Šabić je, kako se navodi, jedini iz kruga nezavisnih državnih organa kome je Ministarstvo finansija uskratilo saglasnost. Nedavno, kako se dodaje, Ministarstvo je dalo saglasnost i zaštitniku građana na predloženi kadrovski plan za 2018, za pun broj izvršilaca po sistematizaciji, bez obzira na to što tom organu, kao i povereniku (i pored više upozorenja), nisu u budžetu opredeljena dovoljna sredstva za plate, čak ni za postojeći broj zaposlenih. Prema navodima Šabića, tu saglasnost Ministarstvo finansija dalo je uz opasku da će zaštitniku građana biti obezbeđena dodatna finansijska sredstva. Postupanje Ministarstva finansija u odnosu na sve nezavisne organe uključujući i zaštitnika građana, Šabić je podržao i ocenio kao potpuno ispravno. “Na taj način Republika Srbija ne samo da postupa u skladu sa strategijama koje je utvrdila u pogledu jačanja nezavisnih organa, kao i u skladu sa odgovarajućim zaključcima Narodne skupštine, nego i izvršava preuzete međunarodne obaveze”, naveo je Šabić u saopštenju.

Poverenik je naglasio da nastala situacija nužno otvara bar dva pitanja. “Prvo, na čemu se zasniva diskriminatorski odnos prema instituciji Poverenika? I drugo, zašto se u 2018. godini u odnosu na instituciju Poverenika, ne samo napušta proklamovana politika jačanja kapaciteta ovog organa, nego se sasvim obrnuto, uskraćivanjem sredstava, čak i za plate već postojećeg broja zaposlenih, direktno dovodi u pitanje dalje funkcionisanje institucije Poverenika?”, naveo je Šabić.  Prema njegovoj oceni, postupak Ministarstva finansija jedan je u nizu sve učestalijih postupaka Vlade i grupe ministarstava “koji činjenjem ili nečinjenjem, odnosno neizvršavanjem zakonskih obaveza, ne samo sve više otežavaju ostvarivanje prava građana koja Poverenik štiti, nego direktno dovode u pitanje opstanak ove institucije”.