Boris Džonson / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Džonson: Rusija skladišti nervne otrove

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je juče da ima dokaza da Rusija skladišti nervne otrove, kršeći međunarodno pravo.

Trag u slučaju trovanja bivšeg agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije vodi do Kremlja, rekao je Džonson. “Imamo dokaze u poslednjih 10 godina da Rusija ne samo da istražuje proizvodnju nervnih otrova radi atentata, već da je proizvodila i skladištila ‘novičok’ “, vrstu otrova za koji Britanija tvrdi da je korišćen u napadu na Skripalja, rekao je Džonson za BBC. Šef britanske diplomatije istakao je da će s tim slučajem danas upoznati ministre spoljnih poslova zemalja EU, uoči sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

A stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov izjavio je da je nervni otrov mogao da bude napravljen i u nekoj britanskoj laboratoriji. On je juče kazao da Rusija nema zalihe hemijskog oružja i da nije odgovorna za trovanje Skripalja  njegove ćerke. Naglasio je da se britanski istraživački centar za hemijsko oružje “Porton Daun” nalazi se samo 12 kilometara od Solsberija, gde su nađeni otrovani. A britanska vlada odbacila je ove tvrdnje kao “besmislicu”. Ambasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko juče je apelovao na smirivanje situacije, uz ocenu da spor zabrinjavajuće eskalira. Podsetimo, britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je Moskva “kriva” za napad počinjen “novičokom”, nervnim otrovom iz sovjetskog doba. London je najavio proterivanje 23 ruske diplomate i “zamrzavanje” bilateralnih odnosa s Rusijom, a Moskva je uzvratila proterivanjem britanskih diplomata. Kako navodi BBC, postojanje “novičoka” je 1990-tih godina preko ruskih medija obelodanio hemičar Vil Mirzajanov. On je kasnije prebegao u SAD, gde je objavio hemijsku formulu tog otrova u svojoj knjizi “Državne tajne”. Nekadašnji špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka otrovani su 4. marta, kao i jedan policajac koji je pokušao da im pomogne.