Ana Brnabić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Nacional”: Brnabić možda umešana u ofšor aferu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić mogla bi da umešana u aferu izbegavanja plaćanja poreza, skrivenog vlasništva i mešanja javnih i privatnih interesa.

Ovo piše hrvatski list “Nacional”, pozivajući se na dokumenta do kojih je došla Evropska istraživačka saradnja (EIC), čiji je deo i “Nacional”. Navodi se da dokumenta pokazuju da je Brnabić na svom bivšem radnom mestu bila upoznata s nekim kompleksnim ofšor operacijama mreže energetskih razvojnih kompanija, među kojima je bila “Continental Wind Srbija”, u kojoj je ona bila direktorka pre ulaska u državnu administraciju. A Brnabić je za “Nacional” rekla da nije bila uključena, niti imala ikakve veze sa zakonodavstvom koje se tiče obnovljivih izvora energije. Hrvatski list navodi da je “Continental Wind Srbija” deo složene korporativne strukture, napravljene za poresku optimizaciju, koja bi tokom 12 godina od srpskog državnog distributera električne energije trebalo da dobije 523 miliona evra na osnovu Pravilnika o državnim podsticajima, koji je odobren dok je Brnabić bila ministarka. Dokumenti u posedu EIC pokazuju da su aktuelna premijerka i njeni saradnici u “Continental Windu” pomagali u pripajanju još jedne srpske filijale matične malteške kompanije koja je dobila beskamatni i neosiguran zajam od 200.000 evra, čime su, kako se ističe, prekršeni zakoni o minimalnoj kamatnoj stopi na zajmove među povezanim kompanijama. Po dolasku Brnabić na čelo Vlade 2017, kapitalna investicija “Continental Winda” u Srbiji – projekat vetroparka “Čibuk”, dobila je dozvolu za početak gradnje, uz do 190 miliona evra zajmova Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Masdar, državna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, takođe značajno ulaže u taj projekt, što ne bi bilo moguće bez garantovanih budućih prihoda od proizvedene električne energije, navodi “Nacional”. Napominje se da “Continental Wind” na američkom tlu ima samo kompaniju na papiru, u poreskom raju Delaveru, iako je predstavljena kao američka kompanija.

Brnabić je za “Nacional” kazala da je prilikom ulaska u Vladu Srbije dala ostavku u “Continental Windu” i na sve ostale funkcije, kao i da nije bila uključena u pisanje i usvajanje uredbe o državnim podsticajima za obnovljive izvore energije, jer u to vreme nije bila u vladi, već je predstavljala jednog investitora. Istakla je da je zadovoljna projektom “Čibuk” i da su “svi porezi plaćeni Republici Srbiji”. “Nacional” navodi da od premijerke Srbije nije dobio odgovor kakav je njen lični, ali i politički stav prema kompanijama koje su registrovane u “poreskim oazama” , ali ni odgovor od predsednika Srbije Aleksandra Vučića na pitanja o eventualnoj umešanosti Brnabić u ovu aferu. A Vučić se, ipak, juče oglasio ovim povodom, ističući da su u pitanju neosnovane sumnje. On je u Prokuplju kazao da Brnabić, kojoj “inače veruje”, nema nikakve veze s firmama koje su izbegavale plaćanje poreza. Istakao je da je “Continental Wind Srbija” poslovala u skladu sa svim zakonima u Srbiji i da nije imala nikakve veze sa eventualnim poslovanjem vlasnika te firme u ofšor zonama.