Foto: Pixabay.com

GRECO: Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije

Telo Saveta Evrope, Grupa država protiv korupcije (GRECO) saopštila je juče da Srbija nije primenila na zadovoljavajući način nijednu od 13 preporuka za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima.

U najnovijem, juče objavljenom izveštaju o Srbiji, GRECO navodi da je veoma nizak nivo ispunjenja preporuka “ukupno gledano nezadovoljavajući” i pozvao šefa srpske delegacije da dostavi izveštaj o napretku u primeni svih neispunjenih preporuka što pre, a najkasnije do 31. oktobra. Inače, GRECO je 2015. preporučio Srbiji preduzimanje mera za dalje poboljšanje transparentnosti parlamentarnog procesa, koje uključuju utvrđivanje preciznih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitnog postupka kao izuzetka, a ne kao pravila. Istaknuta je potreba uvođenja pravila o transparentnosti kontakata poslanika s lobistima i trećim stranama, zbog visokog rizika od nedozvoljenog uticaja. U izveštaju se navodi da je po pitanju transparentnosti aktivnosti Skupštine Srbije ostvaren samo ograničen napredak i da je neophodna odlučnija akcija u tom pogledu, kao i po pitanju usvajanja pravila ponašanja i uvođenja pravila o interakciji poslanika s lobistima i trećim stranama. Među preporukama iz 2015. godine bilo je i jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva (VSS)  i Državnog veća tužilaca (DVT), kao i promena procedura za izbor sudija, predsednika sudova i tužilaca. Savetovano je isključenje Skupštine iz tog procesa i obezbeđivanje izbora na osnovu zasluga, kao i kontinuirana reforma sistema procene učinka sudija i tužilaca. Kada je reč o sudijama, GRECO je u izveštaju pozdravio mere preduzete za jačanje uloge VSS, poboljšanje objektivnosti i transparentnosti procedura za izbor sudija. Osim neophodne ustavne reforme, u cilju promene sastava VSS i isključenja Skupštine iz procesa izbora sudija, GRECO očekuje i reviziju sistema procene učinka sudija. Situacija s tužiocima, prema izveštaju, u najvećoj meri je slična. Kako se navodi, preduzeti su neki koraci za jačanje uloge DVT i za reviziju sistema procene učinka tužilaca, dok dalji napredak zavisi od predstojeće reforme Ustava Srbije. GRECO u izveštaju ponovo poziva Beograd da revidira kriterijume za izbor tužilaca.

A povodom ovog izveštaja oglasilo se Ministarstvo pravde, navodeći da “Srbija ubrzano radi na ispunjavanju preporuka“ od kojih su „gotovo sve u većem delu već ispunjene“, što je, kako se ističe, „i navedeno u izveštaju“ GRECO. Ministarstvo očekuje da će do oktobra Srbija biti potpuno usklađena s preporukama tog tela.