Tači, Mogerini i Vučić / Foto: FoNet/Newsroom

Mičel: Nema novog plana SAD za Kosovo

Američki plan za Kosovo je spekulacija i „kreativno novinarstvo“, izjavio je juče u Prištini pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

On je svoje prvo putovanje po Balkanu u toj funkciji započeo posetom Kosovu, a sutra će boraviti u Beogradu. “Nisam došao ovde da obelodanim bilo kakav specifičan plan, već da se angažujem sa Kosovom i Srbijom za njihovu zajedničku budućnost, kako bi razgovarali o dijalogu i o njihovom zajedničkom evropskom putu, kao države Zapadnog Balkana. Pozdravljam takve diskusije“, izjavio je Mičel, prenosi Radio Slobodna Evropa. Njegova reakcija odgovor je na pisanje “Večernjih novosti” da će on, tokom posete Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću predstaviti plan koji predviđa šira ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, a da se zauzvrat očekuje da Beograd omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Odgovarajući na pitanje da li SAD vide porast ruskog uticaja, posebno na severu Kosova, Mičel je odgovorio: “Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem delu Balkana, podrivajući demokratske institucije. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu, ali ni u interesu naroda ovog regiona“. Istakao je i da SAD podržavaju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane i da će nastaviti da pružaju tu podršku na svim nivoima. “Naši prijatelji u Beogradu upoznati su sa pozicijom SAD, a to ću da ponovim i tokom posete Beogradu“, izjavio je Mičel. Objasnio je da ta transformacija treba da se desi putem ustavnih promena. “Niko nema pravo na veto što se bezbednosti Kosova tiče“, rekao je Mičel.