Prag / Foto: Pixabay.com

Protesti u Češkoj zbog izbora komunističkog policajca na državnu funkciju

Širom Češke desetine hiljada građana protestovalo je zbog izbora Zdeneka Ondračeka, policajca iz vremena totalitarizma, na čelo parlamentarnog odbora za kontrolu Generalne inspekcije češke policije.

Više od 10.000 građana Praga i hiljade u još deset gradova širom Češke izašlo je u ponedeljak na ulice da potpiše peticiju i protestuje zbog izbora Ondračeka. “Neko ko je mlatio demonstrante tokom Palahove sedmice u januaru 1989. i ko do današnjeg dana zbog toga ne žali, nema šta da traži na tako simboličnoj poziciji”, izjavila je organizatorka protesta Lucije Kohoutova. “Ne povratku totalitarnih policajaca i agenata na vlast”, jedan je od mnogih transparenata kojima Česi izražavaju ogorčenje zbog toga što demokratske stranke dopuštaju da nereformisani češki komunisti na funkcije predlažu ljude koji su se u doba totalitarnog režima osramotili, a ni danas ne vide ništa loše u tome što su pendrecima tukli građane na mirnim demonstracijama.

Demonstranti su skandirali i protiv češkog predsednika Miloša Zemana i premijera Andreja Babiša, koji na sudu još nije uspeo da dokaže da ga je komunistička totalitarna policija neopravdano evidentirala kao tajnog saradnika, dok je bio mladi spoljnotrgovinski predstavnik Čehoslovačke u Maroku. Izbor Ondračeka na čelo parlamentarnog odbora koji kontroliše ispravnost postupanja češke policije, za mnoge Čehe došao je kao šamar, jer upravo ove godine Češka obeležava 70-godišnjicu puča kojim su komunisti u februaru 1948. preuzeli vlast u Čehoslovačkoj i na četiri decenije pretvorili je u satelit Sovjetskog Saveza. Ondraček je izabran na čelo odbora iz trećeg pokušaja, a i dalje tvrdi da nema čega da se stidi što je kao mladi policajac pre pada komunista bio u jedinici koja je pendrecima rasterivala demonstrante. Inače, Andrej Babiš, premijer u ostavci, koji pregovara o formiranju nove vlade uz podršku nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske, pod sve jačim pritiskom poručio je uoči demonstracija da traži smenjivanje Ondračeka. On je kazao da će, ako niko ne pokrene postupak smenjivanja, on to lično učiniti.