"Crta" - priprema za praćenje izbora / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Crta” dobitnik OEBS-ove nagrade “Democracy Defender”

Organizacija “Crta” ovogodišnji je dobitnik OEBS-ove nagrade “Democracy Defender”, koja se dodeljuje pojedincima ili grupama za izuzetan doprinos promociji demokratije i odbrani ljudskih prava, u duhu Helsinške deklaracije i drugih principa i vrednosti OEBS-a.

“Crta je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos razvoju demokratije u Srbiji. Njeni revolucionarni projekti uticali su na povećanje transparentnosti javnih institucija, uključili izuzetno veliki broj građana u demokratske procese, dok su njeni napori u praćenju izbora prepoznati kao neprocenjivi u informisanju javnosti u Srbiji, na profesionalan i nepristrasan način. Rad ‘Crte’ inspirisao je uspostavljanje regionalnih mreža aktivista i zadobio veliku pažnju međunarodne zajednice”, navodi se u obrazloženju nagrade, koja će “Crti” biti uručena 16. marta na svečanosti u Beču.

Nagrada “Democracy Defender” uspostavljena je 2016. godine sa, kako se naglašava, namerom da se prepozna ogroman doprinos civilnog društva u odbrani i promociji demokratije u regionu. “Imajući u vidu da se prostor za delovanje civilnog društva u pojedinim zemljama članicama OEBS-a sve više sužava i da napadi na branioce ljudskih prava postaju sve učestaliji, naša obaveza kao OEBS-ovih vlada je da zaustavi ovaj zabrinjavajući trend i da osigura razvoj i napredak civilnog društva. Na to nas obavezuje posvećenost građanima u čijem interesu radimo. Zbog toga još jednom ističemo da smo istrajni u nameri da podržimo pravo civilnog društva da govori istinu vlastima širom regije OEBS-a, bilo iz lokalnih zajednica ili ovde, u okviru Hofburga”, istakao je ambasador Kraljevine Holadije Desirée M.J. Kopmels, u obraćanju Stalnom savetu OEBS-a. Na vest da je njihova organizacija dobitnik ovog prestižnog priznanja, iz “Crte” su saopštili da je “ovo nagrada za sve ljude koji su nas inspirisali i motivisali da nikada ne odustanemo od borbe za demokratiju”.