Bukurešt / Foto: Pixabay.com

Rumunska antikorupcijska agencija izvela na sud 1.000 zvaničnika

U trenutku eskalacije političkih napada na borbu protiv korupcije u Rumuniji, šefica antikorupcijske agencije, koja je stalno na meti “paljbe”, saopštila je da je u 2017. agencija procesuirala rekordan broj slučajeva.

Naime, glavna tužiteljka Nacionalnog antikorupcijskog direktorata (DNA) Laura Kodruta Kovesi predstavila je juče godišnji izveštaj i navela da je u 2017. na sud izvedeno 1.000 zvaničnika pod optužbom za korupciju, uključujući tri ministra, šest poslanika i bivšeg predsednika parlamenta. Kodruta Kovesi istakla je da je njena služba uspešno krivično gonila 713 zvaničnika, uključujući 28 gradonačelnika, 38 direktora javnih institucija i jednog senatora, prenosi AP. Tužioci su poslednjih godina istraživali brojne zvaničnike pod optužbama za sukob interesa, zloupotrebu moći, prevare i primanje mita u zamenu za ugovore sa državom. Ipak, korupcija je i dalje raširena, upozorila je Kovesi i dodala da su neki upravnici bolnica uzeli milione evra mita, dok su zloupotrebe fondova EU udvostručene.

Predsednik Rumunije Klaus Joanis čestitao je tužiteljki, pohvalio rad njene službe i istakao da “podaci ne lažu”. Za napade na kredibilitet antikorupcijske agencije Joanis je rekao da predstavljaju “zaraznu manifestaciju očaja ljudi koji žele da potčine pravdu politici”. S druge strane, ministar pravde Tudorel Toader tražio je da se Kovesi smeni, jer “nije za taj posao”, ali je regulatorno telo za pravosuđe zahtev odbacilo. Poslednju reč daće Joanis, ali se ne očekuje da podrži ministra pravde. Kovesi, koja vodi DNA od 2013, rekla je i da je njena služba uvela nove mehanizme za istraživanje optužbi za neprofesionalizam ili nelegalnih radnji u tužilaštvu. Inače, tokom 2017. otpuštena su dva tužioca. Rumunsko pravosuđe i dalje je pod specijalnim nadzorom EU, a Rumunija je jedna od najkorumpiranijih članica EU. Vladajuće socijaldemokrate 2017. pokušavale su da dekriminalizuju neka koruptivna dela, što je rezultiralo najvećim protestima na ulicama rumunskih gradova od kraja komunizma.