Siniša Mali / Foto: FoNet/Beoinfo

Predat zahtev da se poništi doktorat Siniše Malog

Grupa profesora i doktora predala je juče u Rektoratu Univerziteta u Beogradu zahtev da se poništi doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Oni smatraju da je taj rad plagijat i da Mali ne bi trebalo da bude promovisan u zvanje doktora nauka, a da bi članovi komisije pred kojima je branio doktorsku tezu trebalo da budu procesuirani pred etičkom komisijom. Taj zahtev potpisalo je 339 doktora nauka, a oni očekuju da se zahtev nađe i na dnevnom redu neke od predstojećih sednica Senata Univerziteta, jer smatraju da bi procesuiranjem ovog slučaja Univerzitet mogao da donese procedure za slične slučajeve. Jedan od inicijatora zahteva akademik Dušan Teodorović rekao je da grupa traži da rektor Univerziteta Vladimir Bumbaširević hitno reaguje, jer on prema propisima to može, kada se dugo ne rešava pitanje spornog doktorata. Grupa od rektora traži da hitno interveniše korišćenjem postojećih pravnih procedura ili izmenama procedura i navode da je obaveza rektora da “sačuva ugled Univerziteta, visokog obrazovanja i naučnih zvanja u društvu (u Srbiji), ali i svetu”. Teodorović je naglasio da je primetan nedostatak hrabrosti profesora Fakulteta organizacionih nauka (FON) na kojem je Mali branio doktorat i posebno zahvalio profesoru tog fakulteta Božidaru Radenkoviću, koji je jedini sa FON-a  potpisao zahtev. Teodorović je najavio da će ta grupa nastaviti da se bavi svim spornim doktoratima, među kojima je naveo i doktorate predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Bivši pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje, viši naučni saradnik u Institutu za fiziku Milovan Šuvakov rekao je da je slučaj doktorata Siniše Malog posebno zanimljiv, jer je on javna ličnost i da je njegov doktorat “bez sumnje plagijat”. Upitan zbog čega se dok je bio u Ministarstvu nije bavio tim pitanjem Šuvakov je rekao da Ministarstvo ne treba da se meša u poslove Univerziteta i da treba da se zna šta je čija nadležnost, ističući da se nada da će to i ovog puta biti tako. Inače,  predsednik Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu Dragor Hiber izjavio je ranije da taj odbor nije nadležan da reaguje u slučaju Malog dok ne bude doneta prvostepena odluka na FON-u.

Podsetimo, Siniša Mali je 2013. na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije teorijske koncepcije i iskustva Srbije”. U julu 2014. Raša Karapandža, redovni profesor finansija na “EBS Business School” u Visbadenu u svojoj analizi na sajtu “Peščanik” osporio je disertaciju ističući da je to “jedan od najgorih plagijata sa kojim je javnost u Srbiji imala prilike da se do sada susretne”. Navedeno je da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada.