Junker i Zaev / Foto: FoNet/Evropska komisija

Junker: Promena imena aerodroma znak ustupka u procesu pregovora

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je juče u Skoplju da je Makedonija napravila i da nastavlja da pravi ogroman napredak koji je približava Evrpskoj uniji.

“Nismo došli da vam saopštimo tačan datum za početak pregovora, već da vam kažemo da ste na dobrom putu i da ćete, ako produžite sa reformama, za nekoliko meseci omoguti Evropskoj komisiji da Savetu preporuči otvaranje pregovora za priključivanje. Ali, još nismo dotle stigli”, rekao je Junker. Na zajedničkoj konferenciji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, on je makedonskim političarima poručio da reše spor sa imenom sa grčkim prijateljima. Junker je rekao da vidi napredak u tom procesu i naveo da je dokaz za to promena imena aerodroma koji više ne nosi ime Aleksandra Velikog, kao znak ustupka u procesu pregovora. Podsetimo, odlukom makedonske vlade, kao znak dobre volje prema Grčkoj, taj aerodrom se sada zove Međunarodni aerodrom Skoplje i očekuje se da slova tog novog naziva budu uskoro postavljena.

A makedonski premijer kazao je da je Junkeru ponovio evroatlantsko opredeljenje Makedonije i izrazio nadu da će Evropski savet u junu doneti odluku o započinjanju pregovora. On je istakao da Strategija EU za Zapadni Balkan prepoznaje dosadašnje rezultate i napredak Makedonije u reformama. Zaev je rekao da nova vlada posle dogovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom ide ka rešenju problema koji Grčka ima sa ustavnim imenom Makedonije. Ponovio je da je za Vladu Makedonije prihvatljiva geografska odrednica u imenu države, koja će je odvojiti od severnog regiona u Grčkoj, koji se zove Makedonija. “Insistiramo na rešenju koje će biti jasno, ali će poštovati dostojanstvo i zaštititi identitet obe države”, rekao je Zaev. Inače, Junker je u Skoplju, zajedno sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, započeo balkansku turneju koja će do 1. marta obuhvatiti sve zemlje Zapadnog Balkana. U Skoplju se sreo i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, nakon čega putuje u Albaniju.