Lavrov i Vučić / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Lavrov: Lažan izbor Zapad ili Rusija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je juče stigao u zvaničnu posetu Srbiji, ponovio je da zemlje ne smeju da se stavljaju pred “lažni izbor” da su ili sa Zapadom ili s Rusijom.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da je Rusija za to da svaka zemlja ima apsolutnu slobodu izbora i da može da razvija svoje spoljnu politiku nezavisno. On je kazao da Rusija pozdravlja napore Beograda da razvije svoje odnose, ne samo s EU, već i s organizacijom za evroazijsku saradnju. “Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlje neke uslove, između ostalog i neke spoljnopolitičke uslove, među kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova”, rekao je Lavrov. On je istakao da sve više zemalja u EU smatra da je politika sankcija Rusiji kontraproduktivna i izrazio uverenje da “taj zahtev neće dugo živeti”. Lavrov je rekao da Rusija pozdravlja napore za dijalog Beograda i Prištine, ali ocenio da taj dijalog ne obezbeđuje sprovođenje dogovora, pre svega o Zajednici srpskih opština ili specijalnom suda za zločine nekadašnje OVK. “Nadam se da će u Briselu i NATO-u shvatiti opasnost od popuštanja takvom raspoloženju u Prištini”, rekao je Lavrov, povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o vojsci Kosova.

Ruski ministar naglasio je da Moskva neće stajati po strani ako Srbija zatraži da se ona uključi u dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Rekao je da je vođenje dijaloga povereno Evropskoj uniji, ali da će, ako Albanci budu tražili promenu okvira dijaloga i uvođenje drugih strana osim EU, Rusija ostaviti Srbiji da odluči šta joj odgovara. Lavrov je kazao da ako Albanci budu tražili uključivanje SAD, a Srbija bude pozvala Rusiju, ona “neće stajati po strani”. On je dodao da EU mora da preduzme dodatne korake, kako bi opravdala poverenje koje joj je ukazano da vodi dijalog. A predsednik Vučić izjavio je da su za 180 godina diplomatskih odnosa Srbija i Rusija prošli “sito i rešeto” u borbi za slobodu svojih naroda i da nikada nisu išle jedna protiv druge.