Vučić u Vrginmostu / Foto: Print screen N1

HND: Vučićevo obraćanje novinarima nedopustivo u civilizovanom društvu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je postupak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je optužio novinara N1 da je izmislio da je Vučić u govoru u Glini 1995. spominjao “Veliku Srbiju”.

Kako se ističe, za tvrdnju novinara N1 Elvira Mešanovića postoje dokazi, jer je Vučićev govor snimljen i moguće je uveriti se u to šta je on zaista rekao. “Prilikom odgovaranja na novinarska pitanja u Dvoru na Uni, kada nije govorio istinu optuživši novinara N1 za izmišljanje, predsednik Srbije nazvao je takođe novinarska pitanja uvredama i harangama.Vučić tako drsko i s omalovažavanjem neprekidno govori u svojoj zemlji o novinarima koji obavljaju svoj posao i postavljaju mu pitanja, a sada je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj. HND osuđuje takav postupak Aleksandra Vučića i podseća ga da je njegova obaveza kao predsednika države da na pitanja novinara odgovara i da nema pravo da novinarska pitanja proglašava uvredama, harangama niti izmišljotinama i to još pritom tvrdeći neistinu. Političar koji to radi čini pritisak na novinare i medije, što je nedopustivo u svakom civilizovanom društvu”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Saša Leković, predsednik HND.

Naglašava se da to udruženje osuđuje i nezvanični zahtev iz Kancelarije predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović upućen hrvatskim novinarima da Vučiću ne postavljaju pitanja u vezi sa njegovim govorom u Glini. HND podseća da su postojanje takvog zahteva potvrdila dva medija – RTL i N1. “Zahteve koji ograničavaju njihovu profesionalnu slobodu novinari imaju, ne samo pravo, nego i obavezu da ignorišu. Pitanje o Vučićevom ratnom govoru u Glini u funkciji je njegovog suočavanja s političkom prošlošću. Ograničavanje i omalovažavanje novinara koji ga postavljaju nije u službi istine niti unapređenja odnosa između dve države”, zaključuje se u saopštenju HND.