Predstavljanje izveštaja "Crte" / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

CRTA: Netransparentan rad GIK obeležio dosadašnji tok kampanje

Onemogućavanje domaćih posmatračkih misija da prate rad Gradske izborne komisije, pojačana funkcionerska kampanja i slučajevi indirektne kupovine glasova, obeležili su prvih mesec dana zvanične kampanje za beogradske izbore.

Ovo je juče saopštila organizacija “Crta”, predstavljajući svoj izveštaj o radu dugoročnih posmatrača. Kako je istaknuto, “Crta” je Agenciji za borbu protiv korupcije podnela 14 prijava zbog nedozvoljenih aktivnosti političkih subjekata, “funkcionerske kampanje” i zloupotrebe javnih resursa, ali Agencija se još nije izjasnila o tim prijavama. Šef “Crtine” posmatračke misije Raša Nedeljkov rekao je da predstavlja presedan to što je rad GIK ostao zatvoren za javnost, jer je po zakonu rad ovog organa javan. “Domaći posmatrači još nisu dobili akreditacije, iako je u slučaju ‘Crte’ i CeSID-a, GIK pre skoro mesec dana konstatovao da ispunjavaju sve uslove. Ovakav tretman javnosti, koji sprovodi GIK, budi ozbiljnu zabrinutost za integritet izbornog procesa. Onemogućavanjem domaćih posmatrača da prate rad izborne administracije krši se međunarodna obaveza koju je Srbija kao članica OEBS preuzela i ozbiljno se narušava transparentnost izbornog procesa”, naglasio je Nedeljkov. Prema njegovim rečima, kada institucije ne rade svoj posao ostaje da takmičari u izbornom procesu sami sebe regulišu. Napomenuto je da su “Crtini” posmatrači širom Beograda zabeležili slučajeve u kojima postoje indicije za indirektnu kupovinu glasova deljenjem paketa sa prehrambenim namirnicama, sredstvima za higijenu i kućnom hemijom, besplatnim zdravstvenim pregledima ili programima u organizaciji opštine ili stranke. Šef pravnog tima “Crte” Pavle Dimitrijević rekao je da su slični primeri zabeleženi i u prethodnim izbornim ciklusima, iako je zakonom zabranjeno da stranke organizuju humanitarne aktivnosti.

U izveštaju se navodi da je u prvih mesec dana kampanje na terenu zabeležena intenzivna kampanja liste oko SNS-a, dok su aktivnosti drugih lista bile znatno “manjeg intenziteta”. “Predstavnici opozicije tri puta su manje zastupljeni u medijima”, kazao je Raša Nedeljkov, ističući da su istraživanjem obuhvaćene samo informativne emisije. On je naveo da su u nekim emisijama zabavnog karaktera dovođeni ljudi sa izbornih lista, naglašavajući da je to zloupotreba i da bi REM trebalo da reaguje i kazni televizije koje na taj način krše zakon. “Crta” je saopštila i da je dominantna negativna kampanja, usmerena prema drugim političkim akterima, koja se primećuje kod izbornih lista i vlasti i opozicije.