Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović / Foto: FoNet/TV FoNet

Vučića u Hrvatskoj naljutila pitanja novinara o Velikoj Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izbegao da konkretno odgovori na pitanja novinara u Vrginmostu da li žali zbog svoje izjave iz ratne 1995. u Glini, kada je rekao da taj grad nikad neće biti hrvatski.

Insistiranje novinara iz Hrvatske da dobiju odgovor ga je naljutilo.”Mera vaše podrške, poštovanja, ljubavi je direktno proporcionalna poniznosti koju očekujete od nekog ko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti, straha ili potrebe da vam se dodvoravam nikad nećete videti”, rekao je Vučić. Na više puta postavljeno pitanje o spornoj izjavi iz 1995, Vučić je odgovorio i da Srbija i Hrvatska sem granice na Dunavu “nemaju drugih sporova oko granica”. On je rekao i da su novinari izmislili da je u govoru u Glini pominjao Veliku Srbiju. Međutim, postoji snimak na “Jutjubu” i čuje se njegova poruka građanima da će živeti u Velikoj Srbiji ako pobedi SRS. Vučić je, kao generalni sekretar SRS, tada održao vatreni govor pred lokalnim Srbima u kojem je poručio da Srbe odatle niko nikada neće moći da otera i da više nikad “ustaška vlast neće moći da dođe”. Uz kritiku tadašnje hrvatske vlasti, koju naziva ustaškom, Vučić je rekao da Glina i Banija nikad neće biti hrvatske. Ali, pominjanje ostvarivanja plana Velike Srbije nije slučajnost, jer je, kako to ističe lider radikala Vojislav Šešelj – “Velika Srbija smisao postojanja SRS”, stranke u kojoj je Vučić 15 godina bio jedan od najviših funkcionera. Takođe, ubrzo pošto je iz SRS prešao u SNS Vučić je negirao da je ikada govorio da su granice srpskih zemalja na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Ipak, odmah se pojavio snimak iz 2000. koji ga je “podsetio” da je upravo on isticao tu graničnu liniju Velike Srbije. “Moguće je da sam zaboravio da sam to nekad izgovorio. Nikad nisam verovao da su Split i Dubrovnik srpski, ali sam verovao i sada verujem da su srpski Banjaluka, Bijeljina i Trebinje, kao što sam u vreme postojanja Srpske Krajine verovao i da je Knin srpski…Dobro, ako su našli jedan snimak, naći će i drugi, ali ja sam o tome govorio najmanje od svih.” (Alo, 10. 11. 2008. godine)

Inače, Vrginmost, koji je juče posetio Vučić, naselje je u Sisačko-moslovačkoj županiji, koje prema poslednjem popisu stanovništva, ima oko 1.000 stanovnika, dok opština ima oko 3.000. Najviše je stanovnika srpske nacionalnosti, ali tamo žive i Hrvati, uglavnom raseljeni iz BiH. Hrvatski mediji ističu da je reč o jednom od najsiromašnjih područja u Hrvatskoj. Na kraju posete Hrvatskoj Vučić je izjavio da je očekivao da će poseta biti teška, dodajući da “iako su teške, stvari idu u dobrom smeru”. “Očekivao sam da će biti teško, ali ne na ovom nivou. Držao sam se dostojanstveno”, rekao je Vučić za RTS.