Vašington / Foto: Pixabay.com

Američki obaveštajci očekuju mešanje Rusije u izbore u SAD

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa predviđa da će se Rusija mešati u izbore za Kongres na jesen, pritom izvodeći sve odvažnije sajber-operacije i kampanje dezinformacija protiv SAD i njihovih saveznika, saopštile su američke obaveštajne agencije.

U ovogodišnjoj proceni globalnih pretnji, rizik od sukoba, posebno sa Severnom Korejom, opisan je kao najveći od kraja Hladnog rata. Slično je i s rivalstvom Irana i Saudijske Arabije koje destabilizuje Bliski istok. Povećava se i opasnost od oružja za masovno uništenje. “Tokom ove godine ruske obaveštajne i bezbednosne službe nastaviće da traže slabe tačke u ključnim infrastrukturama SAD i saveznika, kao i da ciljaju SAD, NATO i saveznike da bi dobili uvid u američku politiku. Izbori za Kongres su potencijalna meta ruskog uticaja”, navodi se u izveštaju. Direktor Nacionalnog obaveštajnog programa Den Kouts rekao je da su “Rusi pojačali tempo u sajber-prostoru, posebno 2016” i da očekuje rusko mešanje u izbore za Kongres ili državne izbore.

Inače, američka obaveštajna zajednica zaključila je da se Moskva mešala u predsedničke izbore 2016, što je dovelo do tekuće istrage FBI o mogućim vezama Trampove kampanje s Rusijom. Rusija negira te navode, a Tramp je istragu FBI više puta nazvao “lovom na veštice”. U izveštaju se predviđa da će ruske obaveštajne službe širiti lažne informacije putem državnih medija ili lažnih naloga na internetu da bi širile antiamerička gledišta i podsticale društvene i političke podele unutar SAD. I direktor CIA Majk Pompeo naveo je da očekuje rusko mešanje, ali da će “odgovor biti dovoljno čvrst da uticaj neće biti preveliki”. U izveštaju su kao najveće pretnje navedeni severnokorejski razvoj raketa s nuklearnom bojevom glavom koje mogu da dosegnu SAD, ruska i kineska agresija, sukob Irana i Saudijske Arabije putem posrednika i hakerski napadi. Takođe, navodi se da će Severna Koreja izvesno testirati još projektila i da neće pristati da se odrekne nuklearnih kapaciteta.