Slaviša Lekić / Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Predsednik NUNS-a najavio tužbu protiv Ane Brnabić

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić izjavio je da će podneti tužbu protiv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić zbog njene izjave da “nisu evropske vrednosti kada predsednik NUNS-a izabranog predsednika države naziva ubicom”.

“To ne odgovara istini, ja sam reagovao na jedini mogući način i pozvao je preko društvenih mreža da se izvini ili da odgovara sudu. Pošto je prošlo 48 sati, gospođa premijerka će zbog te uvrede, laži morati da završi na sudu”, kazao je Lekić za “Betu”. Kako je naveo, premijerka ga je pre tri dana na konferenciji za novinare direktno prozvala i zato će “koliko sutra podneti tužbu”.  “Premijerka stalno kaže da je spremna na dijalog, ali dijalog se ne može voditi tako što se zalepi etiketa nekom, a ne pružite mu šansu da vam odgovori na adekvatan način”, rekao je Lekić. Komentarišući izjavu premijerke da su “nedopustivi i necivilizovani verbalni ispadi nekih predstavnika medija i medijskih asocijacija koji sebi daju slobodu da na društvenim mrežama iznose najozbiljnije optužbe protiv legitimnih predstavnika vlasti Srbije”, Lekić je kazao da Brnabić treba da kaže na koga misli. “Neka kaže koji su to predstavnici medija i kojim je to zakonom i dekretom zabranjeno iznositi kritike ili opravdane optužbe na račun pripadnika vlasti u javnom govoru, na društvnim mrežama i u medijima. Ako to ne odgovara istini, postoji način da se to sankcioniše”, istakao je predsednik NUNS-a.

Upitan o odgovoru premijerke na zahtev Grupe za slobodu medija i UNS da smeni državnog sekretara u Ministarstvu za kulturu i informisanje Aleksandra Gajovića, kada je rekla da “o kadrovskim rešenjima neće da govori preko medija”, Lekić je kazao da “mu je nepojmljivo njeno ponašanje”. “Nepojmljivo mi je da ličnost takvog političkog formata i političkog kalibra i osoba koja je na takvoj funkciji, ne sme da izrekne svoj stav o krajnje rigidnim tezama koje iznosi državni činovnik Gajović, koji je njoj potčinjen i koji njoj odgovara”, rekao je Lekić i dodao da “Gajović za razliku od Brnabić ima svoj stav koji nepokolebljivo brani”.