Vladan Vukosavljević / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Vukosavljević: Medijska strategija praktično završena

Medijska strategija praktično je završena i ostalo je samo da se urade tehničke finese, izjavio je juče ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

“Glavni stavovi su završeni, ostale su da se obave samo neke konsultacije sa određenim ministarstvima i verujem da ćemo uskoro poslati medijsku strategiju na javnu raspravu”, rekao je Vukosavljević i dodao da ne zna precizno kada će taj strateški važan dokument biti pušten u javnu raspravu. On je istakao da je napravljen napredak od 10 odsto, koliko je početkom januara nedostajalo da strategija bude završena i dodao da je opravdano to što još nedostaju tehničke finese za završetak tako složenog dokumenta kao što je medijska strategija. Ministar je izrazio žaljenje što se u radnu grupu nisu vratili predstavnici novinarskih udruženja iako su “prihvaćeni svi njihovi uslovi”.

Podsetimo, ministar Vukosavljević je 10. januara izjavio da je strategija “završena 90 odsto”, ističući da očekuje da taj dokument bude gotov “do kraja januara, ili najkasnije u prvih nekoliko dana februara”. On je i tada kazao da je ostalo da se “završe samo finese” i da je bolje i “da se za sedam dana prekorači rok koji je postavio za kraj januara, a da dokument bude urađen kako se to očekuje”. Ministar je, naime, krajem decembra kazao da će tekst nove medijske strategije biti gotov do kraja januara. Međutim,Vukosavljević je u septembru najavio da će strategija biti usvojena do kraja godine, a javnosti biti predstavljena početkom decembra. Takođe, početkom marta prošle godine izjavio je da će strategija biti gotova do sredine juna, a prethodno, u septembru 2016. obećao je da će se to ministarstvo “truditi da u narednih šest meseci donese novu medijsku strategiju”. A predstavnici novinarskih i medijskih udruženja radnu grupu napustili su u oktobru. Član Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija) Nedim Sejdinović kazao je da je to učinio, jer je, “proces rada u potpunosti obesmišljen” i predložio formiranje nove radne grupe sastavljene od eminentnih medijskih stručnjaka i članova civilnog društa. Prethodno je, zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za novog državnog sekretara za informisanje, UNS saopštio da se povlači iz radne grupe, a Upravni odbor Asocijacije medija povukao je svoju predstavnicu Dalilu Ljubičić zbog, kako je objašnjeno, “okolnosti koje su uticale na urušavanje kredibiliteta radne grupe”.