Angela Merkel / Foto: FoNet/AP

Postignut dogovor o nemačkoj velikoj koaliciji

Nemačka će dobiti novu vladu koju će činiti Hrišćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel, njihova sestrinska bavarska partija Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i socijaldemokrate (SPD) Martina Šulca.

To je juče objavio BBC, navodeći da je grupa od 15 vodećih pregovarača iz oba bloka definisala konačni koalicioni sporazum. Septembarski izbori nisu dali jasnog pobednika, pa je zemlja najsnažnije evropske privrede od tada bez bez vlade, što je najduže takvo razdoblje u nemačkoj posleratnoj istoriji. Kako javljaju mediji, poslednje sporne tačke odnosile su se na raspodelu ministarskih mesta, reformu zdravstva i ugovora o radu na neodređeno vreme. Dogovor treba još da odobri oko 440.000 članova Socijaldemokratske partije na unutarstranačkom referendumu, a on će, kako prenose nemački mediji, najverovatnije biti održan kroz tri nedelje.

Kako je preneo “Špigl”, Martin Šulc bi trebalo da bude novi ministar spoljnih poslova i u tom slučaju podneće ostavku na mesto lidera partije. List navodi da će, prema koalicionom dogovoru, SPD dobiti šest ministarskih mesta, među kojima i tri uticajna – ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija. Nemačka agencija DPA javila je da bi novi ministar finansija trebalo da bude gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc. U prethodnih osam godina ministar finansija bio je Volfgang Šojble iz CDU, koji je sada predsednik Bundestaga. A kako piše AFP, Angela Merkel, koja je dugo  važila za “čeličnu kancelarku”, sada je, posle 12 godina na vlasti, oslabljena posle četiri meseca pregovora o sastavljanju nove vlade, kao i migrantske krize. Kako se navodi, od jeseni ništa nije išlo po njenom planu. Najpre je CDU ostvarila najlošiji izborni rezultat od 1949. godine, najviše zbog ekstremne desnice koja je protiv nje iskoristila migrantsku krizu. Nemačka štampa od tada piše o “eroziji” predsednice vlade, njenom slabljenju, čak uz ocenu da možda neće izdržati na vlasti do narednih izbora 2021. godine.