Donald Tramp / Foto: FoNet/MUP Srbije

Prepirka britanskih zvaničnika s Trampom zbog njegovih izjava

Britanski zvaničnici ponovo su ušli u prepirku s američkim predsednikom Donaldom Trampom, ovog puta zbog njegovih komentara o britanskoj zdravstvenoj službi.

Tramp je juče na Tviteru napao protivnike ukidanja “Obamakera” navodeći proteste u Velikoj Britaniji zbog zdravstvenog sistema u toj zemlji, što je naišlo na osudu i vlasti i opozicije u Velikoj Britaniji. “Demokrate traže Univerzalnu zdravstvenu zaštitu, dok hiljade ljudi protestuje u Velikoj Britaniji zato što je njihov sistem bankrotirao i zato što ne redi. Demokrate žele da mnogo podignu poreze za veoma lošu i nepersonalnu zdravstvenu zaštitu. Ne hvala!”, kazao je Tramp. Na to je reagovao britanski ministar zdravlja Džeremi Hant, koji je kazao da je ponosan na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i odbacio Trampovu ocenu da je u kolapsu. “NHS možda ima probleme, ali ja sam ponosan da dolazim iz zemlje koja je izmislila univerzalnu zdravstvenu zaštitu, gde svako dobija negu bez obzira na veličinu računa u banci”, rekao je Hant. I lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je da je Trapova izjava “pogrešna” i da Britanci vole NHS. Inače, povod za Trampov tvit bio je subotnji protest u Londonu, na kome su hiljade demonstranata tražile više državnog novca za preopterećenu britansku zdravstvenu službu.

A odnosi bliskih saveznika SAD i Velike Britanije pod velikim su pritiskom otkada je Tramp postao predsednik. Premijerka Tereza Mej bila je prva strana liderka koja je posetila Trampa posle inauguracije i pozvala ga da dođe u državnu posetu, ali, iako je prihvatio poziv, još se ne zna da li će doći u London. Procenjuje se da bi u Velikoj Britaniji bili organizovani veliki protesti zbog njegovog dolaska. On je u novembru retvitovao antimuslimanske video snimke, pa je na kritike iz Velike Britanije zbog toga, poručio Terezi Mej da se umesto njime bavi “radikalnim destruktivnim islamskim terorizmom u Velikoj Britaniji”. A prošlog meseca otkazao je dolazak na otvaranje nove ambasade SAD, navodeći da nije “veliki fan” odluke Obamine administracije da proda “najbolje lociranu i najfiniju ambasadu u Londonu za kikiriki” i da izgradi novu za 1,2 miliona dolara. Obamina vlada jeste prodala zgradu ambasade, ali je to uradila po planovima prethodne administracije.