Mogerini i lideri Zapadnog Balkana Foto: FoNet/Služba predsednika Srbije

EK: I Kosovo deo Strategije za Zapadni Balkan

Strategija za Zapadni Balkan Evropske komisije (EK) obuhvata sve u regionu, izjavili su juče predstavnici EK, povodom navoda da Španija traži da se Kosovo izuzme iz tog dokumenta, jer nije država.

Na molbu novinara da potvrde da je Španija Komisiji u Briselu dostavila “non pejper”, predstavnici za štampu EK Margaritis Skinjas i Maja Kocijančič rekli su da zemlje članice još šalju dopune za Strategiju koja će biti objavljena 6. februara, a potom će o njoj raspravljati Savet ministara EU. Kocijančič nije odgovorila na pitanje da li je evropski komesar Johanes Han dobio pismo jednog zvaničnika vlade u Prištini koji se žali na stav Španije o Kosovu u “non-pejperu”.

Inače, zvanični Madrid, koji zajedno s još četiri članice EU nije priznao nezavisnost Kosova, prema pisanju prištinskih medija, protiv je toga da se u Strategiji EU zemlje regiona nazivaju partnerima i koristi pojam “Zapadnobalkanska šestorka” (WB6), koji upravo ima za cilj da se izbegne bliža odrednica za Kosovo. U “non pejperu” Španija napominje da je neophodno napraviti razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za Zapadni Balkan koje su deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike. “U diplomatskim krugovima se pominje da Španija misli da se suprotstavi i učešću Kosova na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji”, piše „Koha ditore“. Takođe, Španija smatra da proširenje ne treba posmatrati kao direktno sredstvo za rešavanje političkih problema u regionu Zapadnog Balkana. “Treba da se dogodi suprotno, neophodno je da se prethodno prevaziđu ovi sukobi kako bi se omogućio proces proširenja”, naveli su, kako se ističe, predstavnici Španije. U pismu se predstavnici Kosova – koje se pominje uz fusnotu, pozivaju da unaprede ostvarivanje standarda koji su zacrtani u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, sugeriše se nastavak dijaloga između Kosova i Srbije podržan od EU, “pošto je nemoguće pronaći rešenje sukoba nametanjem unilateralnih rezultata”.