Američki Kongres / Foto: Pixabay.com

Direktor CIA: Očekujem uticaj Rusije na američke kongresne izbore

Moskva će verovatno pokušati da utiče na američke kongresne izbore na polovini predsedničkog mandata Donalda Trampa, u novembru 2018, izjavio je direktor američke Centralne obaveštajne službe (CIA) Majk Pompeo.

“Nisam video značajano smanjenje njihovih aktivnosti”, rekao je on za Bi-Bi-Si (BBC). Pompeo je kazao da očekuje da će Rusija nastaviti sa uticajem, ali i napomenuo da je uveren da će SAD uspeti da održe slobodne i fer izbore. Inače, američke obaveštajne agencije došle su do zaključka da se Rusija navodno mešala u predsedničke izbore 2016, kako bi pomogla Trampu da pobedi. S druge strane, Rusija je više puta odbacila takve optužbe.

A ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je juče da je objavljivanje liste američke administracije o ruskim zvaničnicima i poslovnim ljudima, neprijateljski korak koji šteti odnosima Rusije i SAD. Naime, samo 12 minuta pre isteka roka, američka administracija objavila je listu 114 ruskih političara i 96 oligarha koji su napredovali tokom vladavine Putina i za koje se veruje da imaju koristi od njegovog mandata. Lista je objavljena na zahtev Kongresa SAD, čiji je cilj bio kažnjavanje Moskve zbog navodnog mešanja u američke izbore. Ipak, Trampova administracija je saopštila da je odlučila da nikoga ne kazni – za sada. Dokument neformalno nazvan “Putinova lista” ima sedam stranica i nema oznaku poverljivo. Na listi su premijer Dmitrij Medvedev, 114 zvaničnika ruske vlade, Putinovih pomoćnika i ministara, među kojima je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i visoki zvaničnici u vodećim ruskim obaveštajnim agencijama FSB i GRU. Na listi su i direktori velikih državnih kompanija, uključujući energetski gigant „Rosnjeft“ i „Sberbank“. Na spisku je i skoro 100 oligarha, kako američko ministarstvo finansija naziva Ruse čije se bogatstvo procenjuje na najmanje milijardu dolara, poput Romana Abramoviča, Mihaila Prohorova i Olega Deripaske. Ruski predsednik kazao je, kroz šalu, da je “uvredljivo” to što i on nije listi.