Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

EU spremna da uzvrati ako Tramp uvede trgovinske restrikcije

Evropska unija saopštila je juče da je spremna da “reaguje brzo i na odgovarajući način” ukoliko američki predsednik Donald Tramp uvede nefer trgovinske mere protiv Unije.

Tramp je prethodno izrazio nezadovoljstvo trgovinskom politikom EU, navodeći da SAD ne mogu dovoljno da izvoze u zemlje Unije. On zahteva strože sprovođenje trgovinskih regulativa i prošle sedmice potpisao je zakon o carinama od 30 odsto na solarne panele, što je prva od više najavljenih trgovinskih restrikcija.”Imam mnogo problema sa EU i to može proizaći u nešto mnogo veće, gledano iz ugla trgovine. Ne možemo da proguramo svoje proizvode i to je veoma teško. Oni ipak šalju svoje proizvode, bez poreza ili sa veoma malo poreza. To je mnogo nepošteno”, rekao je Tramp za britanski ITV i naglasio da EU u ovom slučaju nije usamljena. “Mogu da imenujem brojne zemlje koje čine isto, ali je EU veoma nepoštena prema SAD”, kazao je predsednik SAD.

Portparol EU Margaritis Skinjas uzvratio je juče Trampu i rekao da “dok trgovina mora da bude otvorena i fer ona, takođe, mora da bude zasnovana na pravilima”. “EU je spremna da reaguje brzo i na odgovarajući način ukoliko naš izvoz bude pogođen bilo kakvim restriktivnim trgovinskim merama od strane SAD”, kazao je Skinjas.