Foto: FoNet/Marija Đoković

Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji zbog Dačića

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u nedelju 28. januara uputilo je protestnu notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava “duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića izrečenih u sedištu UN 26. januara prilikom otvaranja izložbe ‘Jasenovac – pravo na nezaborav’”, prenosi RTS.

U noti se ističe kako su “izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe”.

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njenim zvaničnicima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stanovišta Republike Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa”, navodi se u noti.

Pre toga je ministar Ivica Dačić, na otvaranju izložbe “Jasenovac – pravo na nezaborav” u Ujedinjenim nacijama pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića “da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve”

.“Isto tako kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince”, rekao je Dačić na otvaranju izložbe, i dodao:

“Kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno kaže ko su žrtve. Da li je to 50, 100 ili 700 hiljada. Da je jedan čovek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin, to je bruka za čovečanstvo.”

U četvrtak je Hrvatska optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu “manipulira i plasira lažne podatke”, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru ”koristi u “propagandne svrhe”.

Na protestnu notu iz Hrvatske prvo je reagovao Dačić, rekavši da je to “vrhunac licemerja i bezobrazluka”, i da je “spreman da podnese sve konsekvence, ako to podrazumeva narušavanje odnosa Srbije i Hrvatske”, ali da “smatra da je istorijski važno za srpski narod da se istina o Jasenovcu čula u UN”.

Reagovao je i predsednik Vučić koji je, iako nije pročitao notu, rekao da su istorijske činjenice u vezi sa tim logorom sasvim jasne, i da je to “kao kada bi neko ko bi pisao protesnu notu Jevrejima što su obeležavali dan Holokausta, a da ta nota stiže iz Nemačke”.