Zoran Zaev / Foto: FoNet/TV FoNet

Zaev: Makedonija će promeniti nazive auto-puta i aerodroma

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je sinoć da će Makedonija promeniti nazive aerodroma i auto-puta, koji nose ime Aleksandra Makedonskog, kako bi pokazala da je u potpunosti posvećena rešavanju spora s Grčkom oko svog naziva.

“Auto-put će se zvati ‘Prijateljstvo’. Te aktivnosti pokazuju našu dobru volju. Ovo svedoči da nemamo nikakve teritorijalne aspiracije prema našem susedu”, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Davosu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, posle njihovog prvog sastanka do sada, koji je trajao skoro tri sata. Grčka će, dodao je, pokazati dobru volju i dozvoliće Makedoniji da poveća saradnju sa EU i s drugim međunarodnim organizacijama. Kako je Zaev istakao, Makedonija i Grčka će “podići nivo pregovaračkog procesa” za rešavanje spora i dalje ga neće voditi ambasadori kao godinama do sada, već ministri dve zemlje, ali i dalje uz posredovanje UN, a pod pokroviteljstvom dvojice premijera. Zaev je rekao da krajnje rešenje dvoipodecenijskog spora mora biti prihvatljivo za obe strane. A grčki premijer Cipras izjavio je da se nada ukidanju veta na članstvo Makedonije u NATO i EU.

Inače, Grčka traži od Makedonije da promeni naziv Republika Makedonija, smatrajući da on izražava teritorijalne pretenzije na istoimenu severnu pokrajinu Grčke i da predstavlja uzurpaciju antičkog grčkog nasleđa. Podsetimo, više od 100.000 građana okupilo se u nedelju u Solunu na protestu protiv kompromisa oko imena koji bi uključivao reč “Makedonija”.