Sergej Lavrov / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Lavrov: Rusofobija je gora nego u vreme Hladnog rata

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da je rusofobija Zapada gora nego za vreme Hladnog rata i upozorio da Moskva ima “crvene linije” koje treba poštovati.

“U vreme Hladnog rata bilo je nekih pravila, neke dekoracije. Sada je sva dekoracija odbačena. Rusija ima svoje ‘crvene linije’. Ozbiljni političari na Zapadu shvataju da te ‘crvene linije’ treba da se poštuju kao u vreme Hladnog rata”, kazao je Lavrov, prenosi “Euractiv.com”. Ruski ministar osudio je ono što je nazvao “naporima da se Rusija na svaki način kazni”, nazivajući sankcije koje su zavele SAD i EU “apsurdnim i neosnovanim”.

Inače, sankcije Moskvi uvedene su 2014. zbog ruske aneksije Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini, a i Kijev i Zapad optužili su Moskvu da podržava pobunjenike, što ruske vlasti negiraju. Lavrov je govorio i o problemu Rusije sa Zapadom u sferi sporta. Ruski sportisti su, nakon izbijanja afere sa dopingom, isključeni sa Olimpijade 2016. u Rio de Žaneiru. A Međunarodni olimpijski komitet suspendovao je Rusiju sa Zimske olimpijade u Pjongčangu (Južna Koreja) u februaru. U saopštenju MOK-a navedeno je da je broj od 500 ruskih sportista smanjen za 111. Zbog skandala sa dopingom, ruski sportisti će nastupati pod neutralnom zastavom, bez prava isticanja boja sa svoje zastave, kao i bez himne svoje države. “Postoje indicije da, pored stvarnih slučajeva dopinga među našim sportistima postoji i orkestrirana kampanja”, čija je meta Rusija, naveo je Lavrov.