Foto: FoNet/TV FoNet

Kopnena ofanziva turske vojske na Kurde u Siriji

U nedelju, 21. januara, turski premijer izjavio je da je počela kopnena ofanziva na kurdsku enklavu Afrin u Siriji, i da je vojska ušla u ovu enklavu u 11.05 po lokalnom vremenu. Podsetimo, u subotu je turska vojska počela operaciju “Maslinova grana”, koja je značila vazdušne i artiljerijske napade na kurdske jedinice u Afrinu, gde boravi 1,5 miliona Kurda.

Predsednik Turske Erdogan je u subotu rekao da će sledeća meta biti sirijski grad Manbij, zapadno od Eufrata, koji su kurdske snage, uz podršku SAD 2016. povratile od ekstremista Islamske države. Turska smatra jedinice sirijskih Kurda produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj.

U nedelju je Erdogan rekao da će turske snage “brzo završiti operaciju u enklavi sirijskih Kurda Afrinu”, istakavši da je Turska rešena da tu oblast očisti od milicije pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda (JPG) koja uživa američku podršku.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drian je u nedelju rekao da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak održati razgovore o situaciji u Siriji. Le Dran je ranije saopštio da je Francuska zatražila sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog Sirije, a nakon ulaska turskih vojnih snaga u sirijsku provinciju Afrin.